Влада Тунісу і Єгипту: Міжнародне товариство виділило малу частину обіцяних грошей на реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Тунісу і Єгипту: Міжнародне товариство виділило малу частину обіцяних грошей на реформи

Казна та Політика
162
Міжнародне товариство, яке гаряче підтримувало революції в Тунісі і Єгипті, поки не виконало своєї обіцянки надати новим урядам цих країн багатомільярдну допомогу. "Туніс та Єгипет отримали лише частину коштів, обіцяних їм з боку міжнародного товариства для здійснення переходу до демократії", - пише The Financial Times з посиланням на заяви міністрів фінансів.
"На сьогоднішній день нічого не отримано", - заявив міністр фінансів Тунісу Жалул Айед в ході надзвичайної зустрічі арабських міністрів фінансів цього тижня. Міністр фінансів Єгипту Хазе ель-Беблаві в свою чергу поскаржився, що з 7 млрд дол, обіцяних з боку ОАЕ і Саудівської Аравії, надійшло лише 500 млн дол.
Починаючи з лютого, представники західних країн заявляли про підтримку демократичних перетворень, викликаних народними заворушеннями в країнах Магріба. "Ми готові надати підтримку Єгипту та Тунісу спільно з міжнародними інституціями та банками регіонального розвитку для супроводу реформ, спрямованих на досягнення блага для всього населення і стабілізації їх економік", - зазначалося тоді в заяві "великої двадцятки".
Проте лише в травні було оголошено про пакет багатосторонньої фінансової допомоги розміром 20 млрд дол для підтримки проведення реформ в Тунісі та Єгипті до 2013 р. Передбачалося, що 10 млрд дол буде надано з боку західних держав і 10 млрд дол - з боку держав Перської затоки. Водночас, згідно із заявою Президента Франції Ніколя Саркозі, загальний обсяг пакету допомоги країнам Північної Африки і Близького Сходу повинен був скласти 40 млрд дол.
Планувалося також залучити до цього процесу Європейський банк реконструкції та розвитку, який раніше допомагав перебудувати економіку країн східного блоку після закінчення холодної війни.
Як відзначає The Financial Times, будь-які затримки у наданні фінансової допомоги можуть ускладнити демократичний перехід після "арабської весни". Особливо чітко це спостерігається в Тунісі, де уряд "має створити нові робочі місця для молодих випускників, які повстали проти колишнього режиму".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас