Україна хоче переглянути умови членства у СОТ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна хоче переглянути умови членства у СОТ

Казна та Політика
1803
Як стало відомо, Україна має намір цього року почати переговори про перегляд умов свого членства в СОТ. Для цього уряд протягом 30 днів має подати заявку в секретаріат СОТ про початок консультацій з зацікавленими країнами про зміну торгових мит. Юристи відзначають, що уряд повинен бути готовим до того, що інші члени СОТ висунуть завищені умови в обмін на згоду переглянути митні ставки.
Вчора у розпорядженні видання опинилась копія листа прем'єр-міністра Миколи Азарова голові Українського союзу промисловців і підприємців, народному депутату Анатолію Кінаху, в якому зазначається, що в уряді планують до кінця року ініціювати переговори про зміну тарифних зобов'язань України, взятих при вступі до СОТ. Документ є відповіддю на звернення народного депутата про те, що Україні слід скористатися таким правом відповідно до ст. XXVIII Генеральної угоди з тарифів і торгівлі СОТ. Згідно з цією статтею, члени організації мають право ініціювати переговори про перегляд митних ставок на черговий трирічний термін, який настане з 2012 року. Пан Азаров зазначає, що процедура резервування такого перегляду не вимагає попередніх переговорів з іншими членами СОТ. Водночас такі переговори повинні "базуватися на економічному і політичному аналізі наслідків підвищення ввізних ставок з урахуванням компенсаційних заходів, яких вимагатимуть від України країни-члени СОТ".
Анатолій Кінах не уточнив, за якими саме товарними групами пропонується переглянути митні ставки. Його основна вимога - встигнути почати переговори. "Якщо ми не подамо таку заявку до кінця року, ми втратимо це право ще на три роки, - заявив він. - При цьому паралельно необхідно почати консультації з виробниками та експертами, визначивши список товарних груп, з яких нам необхідний перегляд ввізних мит". За словами депутата, до таких груп можна віднести продукцію авто-і авіабудування, легкої промисловості, а також ряд продуктів харчування. Слід зазначити, що вчора з проханням почати переговори із СОТ про перегляд митних ставок до уряду звернулися представники Федерації роботодавців, а також ряду галузевих асоціацій. Вони запропонували підвищити імпортні мита на свинину, цукор-сирець, фосфорні добрива, легкові автомобілі.
Експерти рекомендують Кабміну підготуватися до зустрічних вимог інших членів СОТ, які будуть досить жорсткими. "Дійсно, Україна має право ініціювати переговори про підвищення пов'язаних імпортних тарифів. Однак, як правило, такі ініціативи негативно сприймаються країнами-експортерами цих товарів в Україну, і вони висувають список заходів з відновлення порушеного балансу інтересів. Зустрічні вимоги часто мають завищений характер і в кінцевому підсумку можуть повністю нівелювати очікуваний позитивний ефект від підвищення імпортних тарифів", - розповів партнер брюссельського офісу і глава торгової практики міжнародної юрфірми Salans Едуард Боровиков. Саме тому, за його словами, приклади перегляду членами СОТ своїх зобов'язань зустрічаються рідко і супроводжуються важкими і тривалими переговорами.
"Україна може наполягати на тому, що нинішні ставки негативно впливають на її торговий баланс або підштовхують до застосування небажаних спеціальних захисних заходів, але довести це буде дуже складно. СОТ та її впливові члени, що є важливими торговими партнерами України, напевно вкрай негативно поставляться до масштабного перегляду тарифних зобов'язань через три роки після вступу до СОТ і настійно закличуть Україну відмовитися від своїх намірів", - додав пан Боровиков. З 1995 року було ініційовано 34 таких перегляду (з 15 з них консультації тривають), з яких лише 8 завершилися переглядом умов членства.
Слід зазначити, що для подачі заявки у країни реально є не чотири місяці, а всього кілька тижнів. "Заява про переговори має бути подана в період від 6 до 3 місяців до кінця трирічного періоду. Це означає, що в уряду дуже мало часу - всього до 30 вересня, при цьому до цієї дати країна повинна визначитися з пропонованими умовами перегляду. Крім того, правила торгової дипломатії передбачають проведення попередніх консультацій з основними торговими партнерами", - розповіла старший юрист юрфірми "Саєнко Харенко" Наталія Микольська.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас