ЄЦБ знизив прогноз зростання ВВП єврозони в 2011-2012 рр., відзначивши посилення ризиків ослаблення підйому — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

ЄЦБ знизив прогноз зростання ВВП єврозони в 2011-2012 рр., відзначивши посилення ризиків ослаблення підйому

Казна та Політика
160
Європейський центральний банк (ЄЦБ) знизив прогноз зростання ВВП єврозони на 2011-2012 рр., повідомило агентство Bloomberg.
Глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше відзначив, що ризики сповільнення економічного підйому в регіоні посилюються на тлі "дуже високої невизначеності".
"Ризики ослаблення економічного зростання пов'язані з напруженістю в деяких сегментах фінансового ринку як у єврозоні, так і на глобальному рівні, а також з можливістю поширення цього тиску на реальний сектор економіки, - заявив Тріше. - Однак якщо в минулому місяці ми вважали ці ризики збалансованими, то зараз говоримо про їх посилення".
ВВП єврозони, як очікується, збільшиться цього року на 1,4-1,8%, в 2012 році - на 0,4-2,2%. Раніше прогнозувалося підвищення цих показників відповідно на 1,5-2,3% і 0,6-2,8%.
Інфляція в єврозоні, за словами Тріше, залишатиметься вище 2% найближчими місяцями і впаде нижче 2% в 2012 році. Ризики інфляції збалансовані і більше не ростуть, відзначив він.
У 2011 році інфляція в регіоні складе 2,5-2,7%, прогнозують в ЄЦБ. Прогноз інфляції на 2012 рік змінений до 1,2-2,2% з очікуваних раніше 1,1-2,3%.
ЄЦБ у четвер зберіг базову відсоткову ставку на рівні 1,5% річних, що збіглося з очікуваннями аналітиків, опитаних Bloomberg.
Курс євро до долара США знизився на заяві Тріше про посилення ризиків ослаблення економічного підйому в єврозоні, що було сприйнято ринком як сигнал збереження базової відсоткової ставки ЄЦБ на колишньому рівні в найближчі місяці.
Євро торгується до долара на рівні $1,3980 у порівнянні з $1,4098 на закриття ринку в середу.
Прибутковість десятирічних німецьких облігацій впала під час торгів до рекордно низького рівня - 1,823% річних.
Глава ЄЦБ заявив, що політика Центробанку залишається "стимулюючою", в той час як умови на грошовому ринку стали "більш жорсткими".
При цьому він зазначив, що проблем з ліквідністю в банківського сектора єврозони в цілому не існує.
"Ми готові забезпечувати банки ліквідністю, як робили це в минулому, беручи до уваги потреби банківського сектора", - додав Тріше.
Кажучи про ситуацію в Італії, він зазначив, що схвалений минулої ночі Сенатом країни план бюджетної економії "дуже важливий".
"Ми отримали підтвердження, що країна має намір виконати програму в заявленому раніше обсязі, і це дуже важливо", - заявив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас