Меркель жене Грецію геть — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Меркель жене Грецію геть

Казна та Політика
2284
Тональність висловлювань канцлера ФРН Ангели Меркель стає дедалі погрозливою для членства Греції у єврозоні. Недавній програш владної партії - "Християнсько-демократичного союзу" (ХДС) - на регіональних виборах в Німеччині змушує її бути більш жорсткою в захисті інтересів свого електорату. А ще на початку літа Меркель і Саркозі закликали до якнайшвидшого схвалення нової програми допомоги Греції з залученням до цього процесу приватних інвесторів.
До кінця літа - початку осені все частіше стали звучати зовсім інші пропозиції. Глави двох найсильніших у Європі держав відмовилися від проштовхування ринковими спекулянтами пропозиції з випуску єврооблігацій єдиних єврозони, а також від збільшення обсягу європейського фонду фінансової стабільності EFSF. Більше того, були висловлені пропозиції про схвалення до середини 2012 г правил щодо обмеження боргу для країн єврозони. Саркозі та Меркель навіть закликали до більш сильного управління єврозоною (читай, контролю сильними країнами-донорами слабких країн-рецепторів).
Звучать заяви про те, що проблеми однієї країни загрожують валюті всієї єврозони. Меркель заявляє, що влада ЄС стикається з історичними викликами, а всі ми живемо в ненормальний час. І як вінець усього глава ФРН прямо попереджає про можливість виходу Греції з єврозони і каже, що "попередній уряд взяв Грецію в єврозону всупереч здоровому глузду".
Значить, не вдається Європі впоратися навіть з боргами Греції (близько 350 млрд євро). При цьому та ж Меркель заявляє, що вихід Греції з єврозони загрожує останній ефектом доміно, коли за Грецією підуть інші PIGSи... Тому вона все ще робить застереження, заявляючи, наприклад, що рішення Федерального конституційного суду Німеччини про визнання законності рішення про надання фінансової допомоги Греції підтверджує позицію влади найбільшої європейської економіки, яка вважає за необхідне демонструвати солідарність з іншими країнами регіону.
"Євро є гарантом об'єднаної Європи, - сказала Меркель. - Якщо не стане євро, відбудеться колапс Європи". Але хто сказав, що євро зникне, якщо Греція з її 2% ВВП всієї єврозони відмовиться від цієї резервної валюти? Навпаки. Тоді й фонд (EFSF) можна буде наростити і витрачати з більшою ефективністю, підтримуючи Португалію, Іспанію та Італію - вони поки виглядають надійніше за Грецію.
Вихід Греції з єврозони буде, безумовно, шоком для євро, не виключено, що він "в момент" обвалиться до паритету з доларом. Однак у довгостроковому плані це безумовний "плюс" для європейської валюти. Очищення єврозони від слабких ланок позначиться на її здоров'ї, як відсікання сухих гілок позначається на здоров'ї дерева. Євро згодом може відновитися до максимальних позначок біля $1,6, досягнутих напередодні кризи 2008 р.
Але є й інша крайність - відмова Німеччини від допомоги слабким ланкам та її повернення до марки. Подібні чутки іноді виникають на ринках (можливо, це "пробні кулі"). Такий поворот означає крах єдиної валюти і поступове забуття експерименту під назвою "єврозона"... Проте це більш катастрофічний варіант для історії, тому Меркель або її послідовник, скоріше, вибере тихий відхід Греції "на всі 4 сторони".
Вже зараз, мабуть, оцінюються наслідки виходу Греції з єврозони і небезпеки, які він таїть для ринку збуту продукції Німеччини і Франції, якщо вихід стане прецедентом для слабких країн єврозони.
Для Греції повернення драхми і її різка девальвація означатимуть знецінення держборгів (прибутковість з них вже й так зашкалює - близько 80% річних з однорічних паперів - як у Росії в 90-ті перед кризою 1998 р.). Втім, це полегшить фінансове становище країни - дешеві борги легко скупити і погасити.
Проте повернення до девальвованої драхми приведе греків до соціалістичної формули життя: "від кожного за здібностями, кожному за працею" в піку комуністичній, яка діяла до кризи: "від кожного за здібностями, кожному за потребами", коли вони влаштовували собі рівень життя, порівнянний з німецьким. Тоді вони і задумаються, що краще - втрата суверенітету або незалежне життя, але "кожному за працею".
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас