Британські економісти просять скасувати 50-відсотковий податок для багатих співгромадян — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британські економісти просять скасувати 50-відсотковий податок для багатих співгромадян

Казна та Політика
631
Провідні економісти Великобританії закликають місцеву владу скасувати прибутковий податок для багатих розміром 50%. На їхню думку, така ставка істотно підриває економічне зростання і конкурентоспроможність країни. До того ж необхідність розлучатися з половиною свого доходу все частіше змушує забезпечених британців ховати гроші в інших країнах, що робить високу ставку просту неефективною.
Багаті не повинні нести на собі тягар порятунку дірявого національного бюджету - з такою ідеєю 20 провідних британських економістів звернулися до влади у відкритому листі, опублікованому газетою The Financial Times. На думку експертів, неконкурентні умови ведення бізнесу на території Великобританії вже стали причиною скорочення іноземних інвестицій в країну - Сполучене Королівство скотилося з другого на четвертий рядок списку держав за обсягом залучених коштів з-за кордону. Висока ставка прибуткового податку, запевняють економісти, змушує підприємців відмовлятися від планів зі створення малого бізнесу, здатного відновити високий економічний ріст країни.
На сьогоднішній день найбільш високооплачувані співробітники (з доходом понад 150 тис. фунтів на рік) повинні платити прибутковий податок розміром 50%. Ця міра була схвалена в 2010 році попереднім лейбористським урядом у спробі скоротити дефіцит бюджету країни. Передбачається, що до 2013 року підвищення ставки податку буде приносити в казну додаткові 2,7 млрд доларів щорічно, проте багато економістів сумніваються в ефективності такого кроку. "Ставка розміром 50% застосовується тільки до 1% платників податків, на яких припадає близько 24% від усієї суми зібраного прибуткового податку. Ця маленька частина людей вкрай мобільна і здатна змінити місце проживання. Таким чином, Міністерство фінансів обрало не найкращий спосіб поповнення бюджету. Для більш ефективного збору ставку необхідно знизити", - йдеться у відкритому листі.
Публікація звернення до влади одразу викликала масштабну дискусію. Приміром, член палати громад Алістер Дарлінг, який раніше обіймав пост міністра фінансів Великобританії, вже висловився проти подібної ініціативи. "Податок повинен залишитися на нинішньому рівні доти, доки ми не виберемося з кризи. Зараз знижувати ставку буде вкрай нечесно. Якщо багаті не будуть платити, то це доведеться робити бідним", - заявив Дарлінг.
Разом з тим нинішній міністр фінансів поки що не обрав якусь певну позицію щодо цього. З одного боку, Джордж Осборн вже зазначав потенційні негативні ефекти високої ставки податку, проте, з іншого, говорив про необхідність якомога швидше привести державні фінанси до ладу. Британський Мінфін вже запросив провести дослідження на тему ефективності високої ставки прибуткового податку. Очікується, що результати будуть готові не раніше січня.
Варто зазначити, що самі автори листа дуже скептично налаштовані щодо успіхів своєї спроби вплинути на владу. "Незважаючи на об'єктивні причини для зниження ставки, більшість британських політиків виступають проти цієї ідеї. Я буду вкрай здивований, якщо відомство Осборна все ж таки піде на цей крок. У будь-якому випадку ми будемо використовувати всі надані нам можливості для подальшого переконання політиків у необхідності зниження ставки", - заявив "РБК daily" один з авторів листа, професор економіки Університету Лестера Джанні Де Фрай.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас