Арбузов поглине валютну ліквідність — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов поглине валютну ліквідність

Валюта
1713
НБУ намагається залучити зарубіжних інвесторів валютними ОВДП.
Відтік валютного капіталу з країни змусив український уряд придумати нові інструменти для залучення уваги іноземних інвесторів. Так, голова Нацбанку (НБУ) Сергій Арбузов заявив про плани спільно з Міністерством фінансів випустити на ринок валютні ОВДП. Нові облігації припускають фіксацію курсу грн/$ в момент придбання, що дозволить інвесторам хеджувати валютні ризики. Експерти стверджують, що поява таких ОВДП дозволить НБУ поглинути валютну ліквідність, перенаправивши її на задоволення попиту на долари і євро.
Отримані кошти від продажу нових облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) уряд планує направити на розвиток сільського господарства, будівництва, металургії та технологій енергозбереження. Про це глава НБУ Сергій Арбузов повідомив ЗМІ. Проте головний банкір України не уточнив механізму і параметрів випуску валютних держоблігацій. "Цілком можливо, що це будуть не ОВДП у валюті, а звичайні гривневі ОВДП з прив'язкою, наприклад, до офіційного курсу НБУ долар/гривня. Такий інструмент має шанси стати популярним на ринку", - припускає директор казначейства АТ "Ерсте Банк" Роман Бондар. Але, за його словами, остаточно говорити про це поки рано, оскільки поки не зрозумілий механізм прив'язки до валютного курсу та інші параметри емісії. "У разі якщо нові ОВДП будуть номіновані у гривні, залишається відкритим питання їх обліку у валютних позиціях банків. Адже фактично купуючи гривневий інструмент, прив'язаний до певної суми доларів, банк подовжує свою валютну позицію", - підкреслив пан Бондар.
Назріла необхідність
При цьому аналітик агентства CBonds-Ukraine Сергій Ляшенко стверджує, що необхідність випуску ОВДП, номінованих у твердих валютах, назріла вже давно. За його словами, такий інструмент є актуальним, враховуючи липневі дані НБУ. Згідно з ними, частка депозитних вкладів населення в доларах США та євро становить 46,5% від загального обсягу вкладів, тоді як вклади в гривні - 52,4%. "Таким чином, існує значний попит на інструменти у валюті, в тому числі і на держоблігації. Інше питання - чи будуть умови (терміновість, прибутковість і т.д.), які запропонують НБУ і Міністерство фінансів, цікаві для інвесторів", - сказав він.
Крім того, банки зможуть використовувати валютні держоблігації, як інструмент для збалансування валютних пасивів (депозитів та єврооблігацій) в умовах мораторію на видачу валютних кредитів (див. статтю "Мінфіну": "Зеленому оголосили холодну війну"). З іншого боку, інвестори отримають можливість працювати на внутрішньому ринку з інструментом, що поєднує переваги валютного депозиту (усунення валютних ризиків) і облігацій (ліквідність).
Валютними ОВДП інвесторів не втримати
Варто також зазначити, що за підсумками серпня 2011 року сума ОВДП, що перебувала у власності нерезидентів, зменшилася на 1,9 млрд грн. Всього, за підсумками січня-серпня 2011 року, загальна сума ОВДП, що належать нерезидентам, зменшилася на суму понад 5 млрд грн. А вже за перші кілька днів вересня інвестори позбулися ОВДП на суму в 170 млн грн.
Учасники ринку впевнені, що у нерезидентів, що залишають зараз ринок ОВДП, нові облігації можуть викликати інтерес. Однак для них відкритий ринок українських євробондів, і додаткові витрати на покупку нових валютних ОВДП можуть бути не зовсім обґрунтованими. Водночас, якщо ці ОВДП будуть запущені на привабливих умовах, то Міністерство фінансів отримає внутрішнє джерело валюти в умовах нестабільності на зовнішніх ринках. "Даний інструмент дозволить Міністерству фінансів залучити додатковий сегмент інвесторів і здешевити фінансування державного боргу. Однак оцінити широту його використання поки неможливо, оскільки невідомі основні параметри випусків валютних ОВДП", - розповів "Мінфіну" заступник голови правління "Сбербанку Росії" Дмитро Золотько.
Для НБУ, який використовує зараз всі важелі для подолання інфляції та зниження ажіотажного попиту на валюту (див. статтю "МФ": "Долару оголосили смертний вирок"), випуск валютних ОВДП дасть можливість поглинути валютну ліквідність, перенаправивши її на задоволення попиту на долари США і євро.
Марк Поллок
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас