Брюссель звинувачує прем'єра Італії Сильвіо Берлусконі в обмані ЄЦБ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Брюссель звинувачує прем'єра Італії Сильвіо Берлусконі в обмані ЄЦБ

Казна та Політика
631
У Брюсселі вкрай незадоволені італійським прем'єр-міністром Сильвіо Берлусконі: єврокомісар з енергетики Гюнтер Оттінгер навіть звинуватив його в обмані Європейського центробанку (ЄЦБ). Дії уряду Італії в боротьбі з борговою кризою отримали від високопоставленого європейського чиновника вкрай неприємну оцінку.
"Італією правлять огидно", - відкрито заявив пан Оттінгер в Берліні цього тижня в ході свого виступу перед представниками німецьких ділових кіл. Єврокомісар підкреслив, що Рим проявив безвідповідальність, коли спочатку сформував великий пакет заходів зі скорочення державних витрат, а потім, зіткнувшись з протестами, частково відмовився від своїх планів. В результаті ошуканим виявився ЄЦБ, який для підтримки ринкових відсоткових ставок купував італійські державні облігації, підкреслив пан Оттінгер.
Для того щоб витягнути країну з боргового болота, кабінет міністрів під керівництвом Берлусконі після першого, схваленого в липні пакету заходів економії об'ємом 48 млрд євро підготував у середині серпня другий пакет розміром 45 млрд євро. Потім через протести та страйки, які розгорнулися в Італії, уряд пішов на поступки і чотири рази вносив зміни в цей документ, пом'якшуючи запропоновані заходи.
У підсумку серед внесених зараз змін основними є: підвищення ПДВ до 21% (наразі 20%), введення на період до досягнення збалансованого бюджету додаткового податку розміром 3% для тих, чий дохід становить понад 500 тис. євро на рік, а також збільшення з 2014 року (а не з 2016 року, як планувалося раніше) пенсійного віку для жінок, що працюють у приватному секторі, з 60 до 65 років.
Дісталося від Оттінгера і Фінляндії, яка у відповідь на надану Греції фінансову допомогу вимагає від угрузлої в боргах країни гарантій на надану їй борг суму. Позиція Фінляндії неприйнятна, вказав у зв'язку з цим єврокомісар. Водночас, звертаючись до Греції, він закликав її до більш енергійного здійснення реформ. Зараз Німеччина продовжує спроби знайти спільну мову з Фінляндією, яка поки що єдина з 17 країн зони євро вимагає від Греції додаткових гарантій у вигляді застави. Міністри закордонних справ ФРН та Фінляндії Гідо Вестервелле і Ерккі Туоміойя обговорили цю тему в Берліні у вівторок, але поки нічого більш конкретного, ніж "сторони єдині в своєму бажанні захистити єдину валюту", за підсумками їх зустрічі не прозвучало.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас