Ъ: Москва припиняє фінансування Чорноморського флоту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Москва припиняє фінансування Чорноморського флоту

Казна та Політика
2154
Столичний мер Сергій Собянін продовжує позбавлятися спадщини попередника Юрія Лужкова. Вчора Мосміськдума затвердила поправки до бюджету міста на 2011 рік, анулювавши кошторис ключової міжнародної програми пана Лужкова - фінансування Чорноморського флоту. У мерії пояснюють, що "витрати йшли кривою схемою", а коштів для потреб моряків достатньо і в Міноборони. На думку експертів, програма - політичний актив не тільки Юрія Лужкова, а й Сергія Собяніна та її скасування не зустріне розуміння у прем'єра Володимира Путіна.
Поправки до столичного бюджету на 2011 рік, розглянуті на засіданні Мосміськдуми, передбачають, наприклад, збільшення асигнувань на придбання техніки для потреб ЖКГ (на 11 млрд руб.) і на охорону здоров'я (на 9,7 млрд руб.). Разом з тим законопроектом скорочуються витрати на статті, успадковані ще від Юрія Лужкова. Зокрема, було запропоновано анулювати фінансування програми шефства Москви над військово-морським флотом (ВМФ) РФ на 2010-2012 роки. Виконавець програми, фонд "Москва-Севастополь", втратив усі 70,6 млн руб., раніше виділених у бюджеті на 2011 рік. Поправки були ухвалені відразу в трьох читаннях "без дебатів", як того і просила глава департаменту фінансів Москви Віра Чистова.
Юрій Лужков надавав допомогу Чорноморському флоту з 1994 року, коли за його ініціативою було створено фонд "Москва-Севастополь". У декларованих цілях створення цієї структури значилося збереження Чорноморського флоту після розпаду СРСР. З 2004 року урядом Москви регулярно ухвалювались трирічні цільові програми виділення субсидій фонду. Кошти спрямовувались на ремонт казарм, будівництво шкіл у Севастополі для дітей моряків, виплату зарплат вчителям. Приміром, в 2006 році через фонд пройшли 100 млн руб., які, згідно зі звітом, були витрачені на закупівлю комп'ютерів, холодильників, пилососів, посуду для кают-компаній і систем кондиціонування кораблів. Рекорд фінансування був поставлений у 2008 році - 160 млн руб. (будівництво житла для моряків, дорогі медичні операції і турпутівки для сімей військовослужбовців). Як випливає з нормативних документів мерії, кошти направлялися навіть на організацію бойових чергувань великого протичовнового корабля "Керч" і ракетного крейсера "Москва" в Середземному морі.
При цьому пан Лужков регулярно відвідував Крим і не приховував, що ця програма для нього - ресурс політичний. Так, він неодноразово висловлювався про долю Севастополя з нападками на адресу української влади. У червні 2008 року Київ навіть оголосив Юрія Лужкова персоною нон грата, після того як той закликав поставити питання про повернення міста Росії. На це пан Лужков заявляв, що Росії необхідно розірвати договір з Україною про дружбу і співробітництво через те, що українська влада "видавлює російську мову зі своєї країни". Сам екс-градоначальник відповів на дії Києва виділенням більш $34 млн на програму підтримки, в тому числі і російської діаспори на Україні. Додамо, що під час фінансової кризи програма допомоги флоту була трохи урізана самим паном Лужковим. Зокрема, в 2009 році на неї було виділено 69,6 млн руб., а в 2010-му - 85,8 млн руб.
Глава столичного департаменту фінансів Віра Чистова пояснила вчора суть поправок тим, що кошти на програму "витрачалися неефективно" і виділялися "дуже кривою схемою". Раніше із закликом припинити фінансування фонду в мерію звернулася Контрольно-рахункова палата Москви.
З анулюванням цієї статті бюджету Сергій Собянін продовжив кампанію з позбавлення спадщини попередника. Нагадаємо, що раніше градоначальник заявив про те, що Москва позбудеться всіх непрофільних активів. Зараз до продажу готуються, наприклад, улюблене Юрієм Лужковим агропромислове підприємство "МосМединьагропром" (Калузька область), а також готелі "Метрополь", "Національ", "Москва", частки в ТЦ "Європейський" і Гостинному дворі. Відповідаючи в серпні 2011 року на запитання про долю субсидій Чорноморському флоту, пан Собянін заявив, що Москва не допомагатиме йому, оскільки "Росія такі ресурси запускає для переозброєння, що місту фінансувати збройні сили немає сенсу". Вчора пані Чистова, яка раніше працювала заступником міністра оборони РФ, також висловила сподівання, що у Міноборони "достатньо коштів, щоб підтримувати своїх військовослужбовців в Севастополі".
Джерело в центральному апараті Міноборони РФ вважає, що "так робити не можна": "Підтримка була. Її відсутність буде доставляти військовим більше турбот". Співрозмовник у штабі Чорноморського флоту ВМФ РФ жалкує про анулювання бюджету, пояснюючи, що, хоча "допомога надавалася і не така вже величезна, її буде не вистачати - перш за все, ветеранам і сім'ям військовослужбовців".
Член комітету Держдуми у справах СНД і зв'язків зі співвітчизниками Костянтин Затулін вважає поправки "бездумним рішенням, схваленим формальними, бездушними людьми". "Що, це сильна економія, яка серйозно покращить життя москвичів? Так москвичі і не помітять цього, а ось в Севастополі втрату дуже помітять", - міркує він. За словами пана Затуліна, столичне керівництво "тішить себе тим, що проблеми флоту вирішуються на федеральному рівні". "Але вони часом тільки поглиблюються керівництвом Міноборони, - заявив депутат, не пояснивши, як саме .- Знаходження флоту в Севастополі - стабілізаційний фактор політики Росії, а в Міноборони нездатні зрозуміти навіть різницю між кораблями в російських гаванях і кораблями у Севастополі". Додамо, що пан Затулін тричі визнавався персоною нон грата на Україні, причому втретє - за підтримку ідеї про повернення Севастополя Росії.
Гендиректор Центру політичної інформації Олексій Мухін підтверджує, що для Юрія Лужкова фонд допомоги флоту був "абсолютно політичним активом", від якого пан Собянін намагається відмежуватися. Проте пан Мухін попереджає, що ця ініціатива мера "навряд чи зустріне розуміння" у прем'єра Володимира Путіна. "Роботу зі співвітчизниками за кордоном недавно назвали однією з пріоритетних для Росії, а цей захід йде наперекір держполітиці, - пояснює експерт. - Тому через деякий час буде відіграш назад, а Сергію Собяніну можуть порекомендувати надалі не розкидатися настільки статусними проектами".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас