Рада відмовилася вводити кримінальну відповідальність за наругу над мовами — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Рада відмовилася вводити кримінальну відповідальність за наругу над мовами

Казна та Політика
289
Верховна рада не підтримала законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України, який передбачав запровадження кримінальної відповідальності за наругу над державною мовою та мовами національних меншин. Законопроект у першому читанні підтримали лише 82 народні депутати при необхідних 226.
Законопроект, автором якого є народний депутат Арсеній Яценюк, пропонував ввести кримінальну відповідальність за публічну наругу над державною мовою в розмірі до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на термін до 6 місяців, або позбавленням волі на термін до 3 років.
Документ також пропонував ввести подібну кримінальну відповідальність і за публічну наругу над мовами національних меншин України. Єдина різниця тут, що законопроект пропонував за наругу над мовами національних меншин України позбавленням волі на термін до 2 років.
Яценюк, представляючи свій законопроект, зазначив, що "коли керівництво державної влади не вміє ні рахувати, ні писати українською мовою, це є, безумовно, наругою над країною, над людьми, над державою, над культурою і над мовою". Він висловив стурбованість, що в країні закриваються україномовні школи, не друкуються підручники українською мовою.
Раніше як приклад зневажливого ставлення до державної мови Яценюк наводив інцидент, коли співробітник Державтоінспекції допустив публічну демонстрацію неповаги до державної мови. У пояснювальній записці до законопроекту наголошувалося, що такі дії вказують на наявність в країні проявів приниження державної мови.
У січні в Інтернеті з'явилося відео, де співробітник ДАІ на питання водія, поставлене українською мовою, заявив: "Не розумію телячу мову", а далі на камеру детально розповів про свою неповагу до української мови.
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас