Бойко: Запуск "Північного потоку" не надто позначиться на транзиті газу через Україну — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бойко: Запуск "Північного потоку" не надто позначиться на транзиті газу через Україну

Енергетика
401
Міністерство енергетики та вугільної промисловості прогнозує незначне зниження транзиту газу через Україну у зв'язку з початком запуску Росією газопроводу "Північний потік" (Nord Stream) в обхід України.
Про це заявив на брифінгу профільний міністр Юрій Бойко.
"Сумарно ми сьогодні транзитуємо більше, ніж минулого року, і з урахуванням збільшення споживання газу в Європі, ми розраховуємо, що у нас якщо і зменшиться обсяг транзиту, то незначно", - сказав Бойко.
При цьому міністр підкреслив, що, безумовно, будь-який газопровід, який будується в обхід України, зменшує її прибуток з транзиту газу, що є проблемою.
У зв'язку з цим він зазначив, що Україна вживає заходів для пошуку альтернативних маршрутів постачання енергоресурсів.
За словами Бойка, одним з ключових в цьому питанні є спорудження терміналу з регазифікації скрапленого природного газу для подальшого його використання для транспортування каспійського газу в різних напрямках.
Як повідомляло агентство, Росія на початку вересня приступила до запуску першої черги газопроводу "Північний потік" (Nord Stream) пропускною здатністю 27,5 млрд куб. м газу на рік.
Запуск другої черги, яка, як очікується, збільшить пропускну здатність до 55 млрд куб. м на рік, заплановано на жовтень 2012 року.
Газопровід довжиною 1,22 тис. км пройде по дну Балтійського моря від Росії (Виборг) до Німеччини (Грайфсвальд).
Акціонерами проекту є російський газовий монополіст компанія "Газпром" (51%), компанії Wintershall Holding (Німеччина, 15,5%), E.ON Ruhrgas (Німеччина, 15,5%), GDF Suez (Франція, 9%) і Gasunie (Нідерланди, 9%).
У січні-серпні транзит газу через територію України склав 71 978,51 млрд куб. м, що на 13,24%, або 8 415,08 млн більше, ніж за аналогічний період 2010 року.
У 2010 році транзит природного газу через територію України збільшився на 2,9%, або на 2 777,41 млн куб. м порівняно з 2009 роком до 98 602,49 млн куб. м.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас