Земельний кадастр: абетка для початківців — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Земельний кадастр: абетка для початківців

Аграрний ринок
2556
Українську землю потрібно терміново підрахувати і викласти в Інтернет уже в 2012-2013 роках. Таку жорстку вказівку українські чиновники отримали ще влітку, коли на початку липня парламент прийняв закон № 8077 "Про Державний земельний кадастр". І про те, що проведення земельної реформи є для країни пріоритетним, вкотре нагадав президент Віктор Янукович. "Тільки шляхом реформ ми зможемо забезпечити лідерські позиції України на світовому продовольчому ринку і відродити українське село. Далі терпіти злидні і несправедливість в сільському господарстві просто неможливо", - заявив глава держави 6 вересня на відкритті 9-ї сесії українського парламенту.
Чому ж така важлива для країни реалізація земельної реформи? Відповідь очевидна: мораторій на продаж українських земель буде скасований лише за умови схвалення парламентом двох основоположних законів - про кадастр та про ринок земель. І якщо перший документ набере чинності вже з 1 січня 2012-го (за винятком деяких положень), то останній, за прогнозами Держземагентства, буде схвалений у Верховній Раді нинішньої осені.
Як працює система?
Сьогодні багато говориться про земельну реформу, її переваги та недоліки, перспективи. Однак що ж насправді являє собою, наприклад, такий складний і загадковий механізм, як Державний земельний кадастр, нині мало хто знає. Журналістам деяких видань і телеканалів, в тому числі і "Оглядачу", вдалося познайомитися з роботою даної системи в місті Гайсин, що у Вінницькій області. Даний регіон став пілотним для апробування автоматизованої програми, як то кажуть, у дії.
Якщо говорити коротко: на базі місцевого відділення Держкомзему відкрито "єдине вікно", куди може прийти місцевий житель - власник землі - і зареєструвати свою ділянку. Максимальний термін оформлення документів становить 14 днів. За словами чиновників, це дозволить не тільки позбавити людей багатогодинного стояння в чергах, а й централізовано зберігати всю інформацію про земельні ділянки в електронному вигляді.
Яка ж інформація про українські землі повинна зберігатися в кадастрі? Номер ділянки, її межі, інформація про власника (користувача, орендаря), цільове призначення, якість ґрунту, координати, грошова оцінка, історія земельної ділянки та інше. "Зараз у системі є дані про 14 млн. земельних ділянок та ще необхідно внести дані про 17 млн. ділянок. У червні 2012 року система повинна буде працювати на всій території України", - пояснив нам директор департаменту Державного земельного кадастру Держземагентства Ігор Долинський.
Для того, щоб кадастр запрацював, потрібно створити не тільки єдину базу даних, але і картографічну основу. За словами чиновників, ця робота також буде завершена в першій половині 2012-го. Уже зроблена аерозйомка площі близько 47 млн. га (80% нашої території) для отримання актуальної планово-картографічної інформації країни.
До речі, проект зі створення земельного кадастру фінансується за рахунок кредиту Світового банку. На ці цілі вже витрачено близько 89 млн. доларів. За словами Ігоря Долинського, в 20 млн. доларів обійшлися картографічні роботи, близько 30-35 млн. доларів пішли на закупівлю програмного забезпечення. Згідно з угодою між Україною і Світовим банком, процес створення кадастру повинен бути завершений в першому півріччі 2013 року.
Коли і на що чекати в Інтернеті?
Планується, що з 1 січня 2013-го Державний земельний кадастр з'явиться в он-лайн режимі на сайті Держземагентства. Частина цієї інформації буде безкоштовною і у відкритому доступі. Зокрема, йдеться про такі відомості, як кадастрові номери ділянок, межі, цільове призначення, форма власності, обмеження у використанні, дані кількісного та якісного обліку земель. За словами фахівців, цю інформацію можна буде не тільки вільно шукати і переглядати, але і безкоштовно копіювати і роздруковувати.
А ось платними і в обмеженому доступі будуть більш детальні відомості. "Інформація, необхідна для використання банками, нотаріату, землевпорядними організаціями. Це відомості про нормативну грошову оцінку, земельні угіддя, частини ділянки, на які поширюється дія сервітуту або договору суборенди, координати поворотних точок меж об'єктів кадастру, бонітування ґрунтів (порівняльна оцінка ґрунтів за їх найважливішим агрономічних властивостей - прим. авт), надра і так далі", - пояснив глава Держземагентства Сергій Тимченко.
Що буде з держактами на землю?
Відповідно до закону, з 1 січня 2013-го державні акти права власності на земельну ділянку видаватися не будуть. Для підтвердження держреєстрації землі заявнику буде безкоштовно видаватися виписка з кадастру. Однак тим, у кого на руках є держакти старого зразка, турбуватися не варто - ці документи будуть також дійсними, запевняють чиновники.
За матеріалами:
Обозреватель
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас