Ъ: Інфляція сіла на овочеву дієту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Інфляція сіла на овочеву дієту

Аграрний ринок
735
Другий місяць поспіль в Україні знижуються ціни. Однак якщо в липні цей процес був обумовлений здешевленням декількох груп товарів, то в серпні - лише сезонним падінням вартості овочів і фруктів. Експерти очікують, що зростання цін відновиться вже цього місяця, але сподіваються, що інфляція за підсумками року не перевищить 10%.
Зниження споживчих цін спостерігається в Україні вже другий місяць поспіль. Як повідомив вчора Держстат, за підсумками серпня ціни зменшилися на 0,4%. Нагадаємо, дефляція була зафіксована і в липні (-1,3%). Після двох місяців цінового падіння середньорічна інфляція (за останні 12 місяців) знизилася до 8,9%, хоча ще в червні вона становила 11,9%.
Як і в липні, основним джерелом дефляції минулого місяця стало здешевлення продуктів харчування (-1,2%). Однак якщо в липні зниження цін було зафіксовано на значний спектр продуктів, то в серпні подешевшали лише сезонні продукти: овочі (-25,6%) і фрукти (-11,5%). У серпні завершилося зниження цін на молочні продукти: ціни на молоко зросли на 1,4%, а на сир та вершкове масло - на 2%. Більше всього минулого місяця подорожчали яйця (+4%), м'ясопродукти (+3,3%) і рослинна олія (+3,1%).
За оцінками експертів, вплив цін на овочі та фрукти на інфляцію вже вичерпано. "Очевидно, що більше дешевшати вони не будуть. Водночас восени продовжиться зростання цін на м'ясо, яйця та молокопродукти", - прогнозує директор консалтингової компанії ААА Сергій Наливка. За його словами, це пов'язано зі зростанням цін на корми, які зараз коштують на 70% дорожче, ніж рік тому.
В інших групах товарів і послуг підвищення цін було мінімальним. Стабільний курс гривні не дозволив вирости цінами на споживчі товари: медикаменти подорожчали на 0,4%, одяг - на 0,1%, а взуття подешевшало на 0,2%. Практично не чинила впливу на цінову ситуацію вартість послуг ЖКГ - зростання тарифів (+0,5%) було викликане в основному корекцією квартплати (+1,5%). Позитивний вплив на цінову динаміку надав нульове зростання цін на пально-мастильні матеріали. Втім, вже у вересні підвищення цін на бензин має відновитися. "Враховуючи, що з 1 вересня зросли акцизи на пальне - на бензин на 38%, а на дизельне паливо - більш ніж удвічі, це повинно призвести до зростання роздрібних цін.
Однак якщо подорожчання дизельного палива не відбудеться завдяки тому, що зростання цін буде компенсоване зниженням маржі операторів, то вартість бензину зросте як мінімум на 2-3%", - прогнозує директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн. А якщо Верховна рада затвердить загороджувальні заходи щодо імпортного пального, то вже в жовтні бензин може подорожчати ще на 10%, впевнений експерт.
Незважаючи на поновлення зростання цін у вересні, аналітики не чекають, що за підсумками року інфляція перевищить 10%. "Продовження дефляції у вересні не буде, оскільки очікується зростання цін на продукти і бензин, а також на послуги освіти, що характерно для цього місяця, - говорить економіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська. - Проте інфляція цього місяця буде не такою значною, як роком раніше (у вересні 2010 року ціни зросли на 2,9%, - ред.) а тому середньорічна інфляція додатково знизиться". На зменшення інфляції також активно впливають Нацбанк, який вилучає ліквідність із банківської системи, і Мініфін, який до 1 вересня сконцентрував на єдиному казначейському рахунку 11,05 млрд грн. Тому, за словами пані Піонтковської, якщо уряд також не підвищуватиме тарифи на газ для населення і теплокомуненерго, то за підсумками року інфляцію цілком можливо утримати на однозначному рівні.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас