S&P пообіцяло можливим загальним євробондами "сміттєвий" рейтинг — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

S&P пообіцяло можливим загальним євробондами "сміттєвий" рейтинг

Казна та Політика
540
При випуску спільних боргових зобов'язань країн єврозони - євробондів - таким цінним паперам буде надано рейтинг найслабшої держави валютного союзу.
Про це попередив Моріц Кремер, виконавчий директор відділу європейських суверенних рейтингів в агентстві Standard & Poor's виступаючи на економічному форумі в тірольському Альпбахе.
Він зазначив, що його агентство не веде жодних консультацій з Єврокомісією з приводу ідеї запровадження євробондів, оскільки тоді б йшлося про потенційний конфлікт інтересів. Однак, за його оцінками, у разі випуску євробондів їх структура нагадувала б структуру загальних німецьких облігацій, де гарантії погашення надають всі федеральні землі.
"Якщо євробонди будуть мати аналогічну структуру, тоді відповідь дуже проста: якщо в цих євробондах Німеччина гарантує 27 відсотків, Франція - 20, а Греція - 2 відсотка, тоді ми виставляємо такому бонду рейтинг "CC", який відповідає кредитному рейтингу Греції", - пояснив М. Кремер, додавши, що йдеться про підхід так званої "слабкої ланки". Цінні папери з рейтингом "СС" у фінансових колах називають "макулатурою" або "сміттєвими".
Одночасно Кремер не виключив, що структура облігацій може бути й іншою, проте він підкреслив, що S&P не збирається надавати Єврокомісії порад і рекомендацій з цього приводу, пише Deutsche Welle.
У питанні випуску євробондів, який відстоював глава еврогтрупи Жан-Клод Юнкер лідери європейських країн досі не дійшли згоди. За задумом Юнкера, потрібно створити щось на зразок "Європейського боргового агентства", на яке був би покладений менеджмент боргових зобов'язань усіх країн єврозони. Тоді коли Іспанія, Італія і Бельгія, вже відчувають економічні труднощі, вважають цю ідею цілком слушною і своєчасною, Німеччина і Франція різко виступають проти цієї ініціативи.
На підтримку ідеї введення євробондів висловився і відомий фінансист Джордж Сорос, якого ЗМІ нерідко називають "найбільшим глобальним спекулянтом". Зате проти введення євробондів днями виступив і глава центробанку Австрії і член керівної ради Європейського центрального банку Евальд Новотни. За його словами, євробонди не вирішать боргових проблем в єврозоні.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас