Влада США відшкодує збитки за іпотечними активами за рахунок найбільших банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада США відшкодує збитки за іпотечними активами за рахунок найбільших банків

Кредит&Депозит
365
Через кілька років після початку іпотечної кризи влада США все ж вирішила стягнути з банків багатомільярдну компенсацію. Федеральне агентство з фінансування житла США (FHFA), що займається діяльністю Fannie Mae і Freddie Mac, подало позови проти 17 великих банків, вимагаючи стягнути з них збитки, яких зазнали корпорації при купівлі похідних фінансових інструментів іпотечного походження. Для деяких банків подібний позов може стати катастрофою.
Минулої п'ятниці найбільші банки планети втратили мільярди доларів власної капіталізації на тлі новин про те, що FHFA готується подати проти них судові позови з вимогою компенсувати збитки з іпотечних деривативів. Утримати інвесторів від розпродажу паперів не допомогла навіть крайня обережність влади - про подачу позовів було офіційно оголошено лише після закриття торгів. Проте через чутки про намір FHFA німецький Deutsche Bank просів відразу на 6%. Несолодко довелося і його американським колегам: Bank of America втратив 8,34%, Goldman Sachs - 4,55%, Citigroup - 5,33%, а JP Morgan Chase - 4,6%. Всі ці кредитні організації поряд з такими банками, як Credit Suisse, Morgan Stanley, Nomura Holding America, Royal Bank of Scotland і Societe Generale, опинилися в списку відповідачів за позовом FHFA.
Згідно з позицією FHFA, створюючи похідні фінансові інструменти з пулів іпотечних закладних, банки просто не стали проводити процедуру due diligence належним чином, повіривши часто завищеним, а то й зовсім сфальсифікованим даним про доходи домовласників. У результаті ризики, пов'язані з вкладеннями в ці папери, виявилися недооціненими - вже на самому початку іпотечної кризи відповідні активи різко втратили у своїй вартості, ставши причиною масових збитків у банківському секторі.
Примітно, що на відміну від приватних інвесторів, які намагаються через суд змусити банки викупити "іпотечне сміття" назад, FHFA вимагає від творців CDO повної компенсації втрат. Йдеться про збитки двох підконтрольних йому квазідержавних корпорацій - Fannie Mae і Freddie Mac. Згідно з їх оцінками, збитки від інвестицій в іпотечні CDO на сьогоднішній день складають 14 млрд і 19 млрд дол відповідно. При цьому сукупний обсяг портфеля подібних активів Fannie і Freddie становить близько 227 млрд дол - свого часу вони були одними з найбільших інвесторів у іпотечні деривативи. Раніше їм вже вдалося примусити банки повернути близько 18 млрд дол, витрачених на придбання CDO.
Подача відповідного позову, впевнені експерти, загрожує обернутися важкими наслідками для низки банків. Найбільш вразливою кредитною організацією тут називається Bank of America (BofA), і без того активно залучений в різні судові процеси. Приміром, ще в червні банк погодився врегулювати аналогічні претензії приватних інвесторів у досудовому порядку і виплатив їм 8,5 млрд дол. Ще 10 млрд дол банк ризикує втратити в судовому позові з AIG, яка також виявилася не задоволена якістю іпотечних закладних, які лягли в основу деривативів, які випускаються банком. Додаткові збитки на BofA чекають ще й у рамках іншої справи - генеральні прокурори 50 американських штатів близькі до завершення роботи над розслідуванням діяльності банків при видачі та обслуговуванні іпотечних кредитів. Передбачається, що кредитним організаціям, до яких входить і BofA, запропонують виплатити не менше 20 млрд дол для врегулювання всіх претензій.
Мабуть, побоюючись серйозного погіршення фінансового становища компанії, що перебуває під особливим наглядом американської влади, ФРС США навіть наказала BofA відзвітувати про заходи, які могли б бути зроблені банком для забезпечення стабільної роботи. Як виявилося, заради отримання додаткового фінансування у BofA готові навіть випустити особливі акції, прив'язані виключно до підрозділу Merrill Lynch. Проте навіть додаткова емісія не покриє всіх судових витрат - гроші доведеться брати з чистого прибутку.
"Масштабна активізація влади та інвесторів щодо судового переслідування найбільших банків може істотно зіпсувати останнім темпи відновлення після кризи. Всі ці позови будуть каменем на дно тягнути прибуток банків протягом декількох років. Правда, влада все ж буде поводитися вкрай обережно і піде назустріч представникам сектора в питанні умов і термінів виплат. Вони ніколи не допустять, щоб один з банків збанкрутував або потрапив у важке фінансове становище через судові штрафи. Друга хвиля бейлаута нікому не потрібна", - пояснив РБК daily аналітик IHS Global Insight Патрік Ньюпорт.
За матеріалами:
РБК
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас