Договір про ЗВТ з країнами СНД не буде підписано до кінця поточного року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Договір про ЗВТ з країнами СНД не буде підписано до кінця поточного року

Казна та Політика
1432
Підписання договору про зону вільної торгівлі (ЗВТ) з СНД, вигідного Україні, було заплановано ще на травень, але зірвалося. Про це пише видання "Комерсант-Україна".
Офіційною причиною зриву вважалася позиція Узбекистану, який запропонував відмовитися від передбаченого в договорі механізму вирішення спорів при введенні нетарифних бар'єрів у двосторонній торгівлі. Однак джерела стверджували, що вина лежить в основному на Росії, яка не дала згоди на підписання договору частиною країн СНД, хоча цей механізм широко практикується у співдружності.
Чергова спроба укласти договір намічена на жовтень, однак в апараті СНД визнають, що консенсусу досі не досягнуто. "Є ще деякі шорсткості, деякі деталі, які заважають підписанню договору зараз", - повідомив українським журналістам виконавчий секретар СНД Сергій Лебедєв.
Офіційний Київ більш категоричний в оцінці перспектив створення ЗВТ. Джерело в українській делегації підтвердило, що в Ташкенті і раніше дотримуються "особливої ​​позиції", яка суперечить раніше узгодженому тексту договору. Можливість того, що в жовтні документ підпишуть без Узбекистану, сьогодні не розглядається. "Тому договору про ЗВТ поки не буде", - відзначило джерело.
Нагадаємо, що Президент України Віктор Янукович 3 вересня виступив на засіданні Ради глав держав СНД. Президент зазначив, що одним з актуальних питань на сьогодні є підписання договору про зону вільної торгівлі між державами-учасницями СНД.
"Я не бачу підстав, чому цей договір затягується. І просив би, щоб ми з вами спільно на це питання дали відповідь. Для нас дуже важливо, що в ході переговорів з його підготовки сформувалося чітке бачення основних принципів, на яких зона вільної торгівлі буде створюватися - тобто принципів СОТ. На жаль, ні до кінця 2010 року, ні цього року проект договору так і не був підготовлений до підписання, хоча, як мені відомо, держави-учасники в цілому проявляють настрій на завершення цієї роботи. Нам необхідно докласти зусиль для того, щоб вже найближчим часом цей договір був підписаний", - сказав Янукович.
Президент України підкреслив, що розробка проекту Міждержавної програми інноваційного співробітництва держав-учасників СНД на період до 2020 року також затягується: "Також сподіваємося, що ця програма буде найближчим часом розглянута, затверджена, а краще, щоб ми це зробили на наступному засіданні Ради глав урядів СНД".
Відзначимо, що останнім часом українська влада не може визначити єдину позицію щодо співробітництва України та Митного союзу (МС). Так, виступаючи у Верховній Раді України зі щорічним посланням, Віктор Янукович сказав, що Україна хоче співпрацювати з МС за схемою "три плюс один".
Пізніше Янукович заявив, що співпраця України з МС не буде перешкоджати створенню зони вільної торгівлі з ЄС, а в майбутньому зможе сприяти євроінтеграційним процесам в євроазійському просторі.
Зі свого боку, президент Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу назвав неможливим одночасний вступ України в МС і створення ЗВТ з ЄС. Також і російське керівництво бачить Україну тільки повноправним членом, без застосування формули "три плюс один" або інших форматів неповного співробітництва.
При цьому, за словами заступника міністра економіки України Валерія П'ятницького, підписання угоди про ЗВТ з країнами СНД не буде перешкоджати підписанню угоди про асоціацію з ЄС, складовою частиною якої є створення ЗВТ між Україною та ЄС. "Якщо ми говоримо про угоду про вільну торгівлю, вони можуть укладатись країною стільки, скільки це потрібно, скільки вона вважає необхідним, так це нічого не перекреслює", - заявив П'ятницький.
"Більше того, що за природою угода з Євросоюзом - це не просто поглиблена угода, це дійсно серйозне регуляторне наближення, це зміна правил, це удосконалення інституціональної спроможності працювати на внутрішньому європейському ринку. Це не просто угода про торгівлю - це угода розвитку. Якщо ж говорити про угоду з країнами СНД - це в традиційному розумінні угода про вільну торгівлю, переважно товарами - це більш простий варіант і це не перекреслює, це спрощує торгівлю з нашими традиційними партнерами в СНД", - зазначив він.
Перешкодою на шляху підписання договору про ЗВТ з країнами СНД може стати позиція Таджикистану і Узбекистану. Таджикистан наполягає на введенні імпортних мит, які раніше не застосовувалися у взаємній торгівлі з країнами СНД, а Узбекистан наполягає на врахуванні у проекті договору всіх зауважень, висловлених ним раніше в частині одномоментного скасування усіх винятків з режиму вільної торгівлі, відмови від використання положень угод СОТ з деяких питань.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас