У чергу за злитками — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

У чергу за злитками

Банківські метали
3792
Панічні настрої громадян щодо падіння однієї з основних світових валют - долара США - зробили свою чорну справу: українці стали шукати опору в металі. "Побоюючись нових валютних каруселей, особливо з початком осені, українці активно вкладають в банківські метали, переважно в золото", - повідомив Максим Прекрасний, начальник відділу операцій з банківськими металами АТ "Єврогазбанк".
На "жовтий" метал, як на "тиху гавань", звернули увагу великі, середні і дрібні інвестори в Україні, які раніше не віддавали переваги цьому активу. Так, за даними аналітиків ПриватБанку, продажу банківських злитків в серпні ц.р. перевищили збут січня 2011 р. у 15 разів. Такий приріст продажів вселяє повагу якщо згадати, що щомісячний обсяг продаваного золота в Україні становить близько 1,5 млрд. грн.
"Фінансова аналітика нашого банку каже, що в порівнянні з початком року обсяги продажів золота в липні зросли в три рази. А вага реалізованого металу за вісім місяців 2011 р. вже на 13% перевищила підсумкові показники попереднього року, - констатував Сергій Василишин, віце-президент з правових питань Діамантбанку. - За два квартали банк реалізував близько 150 кг золота, що на 67% більше за аналогічний показник попереднього року".
Підтверджують тенденцію і в "ЕРДЕ Банку". "Наш банк працює з банківськими металами з липня цього року, але вже можна сказати, що продажі банківських металів в серпні перевищили дохід липня по золоту в п'ять разів", - заявила "і" Ольга Кочелап, начальник відділу по роботі з банківськими металами АТ "ЕРДЕ Банк".
На думку Сергія Василишина, тренд нерозривно пов'язаний зі світовими тенденціями. Нестабільність світової економіки - інформація про можливе оголошення дефолту в Сполучених Штатах Америки, падіння котирувань світових фондових індексів, збільшення кризи в єврозоні - усе це змусило українських інвесторів розчаруватися в грошових знаках і почати вкладати свої кошти в дорогоцінні метали. "Таким чином, люди намагаються максимально убезпечити себе від можливих фінансових втрат. І це цілком логічно, адже навіть з урахуванням майбутніх коригувань ціни на дорогоцінний метал подібні довгострокові вкладення дозволять, як не можна краще, захистити заощадження від інфляції", - обґрунтовує резони покупки золота Сергій Василишин.
За спостереженнями банкірів, крім пожвавлення попиту, зріс останніми місяцями і розмір середньої покупки. "Якщо раніше купували злитки 1-50 г, то тепер найбільший попит мають злитки вагою 100-500 г. Почастішали випадки купівлі кілограмових злитків", - не приховує заступник голови правління АТ "БМ Банк" Тарас Кияк.
Втім, як і раніше експерти рекомендують населенню вкладатися в злитки вагою від 50 г. "У такому випадку можна розраховувати на велику ліквідність злитка і меншу різницю між ціною купівлі та продажу. Це робить інвестування в золото досить дорогим, оскільки вимагає мінімум 20 тис. грн., але інакше покупець буде зазнавати великих втрат на націнці за злитки маленького розміру", - відзначає аналітик АТ "Ерсте Банк" Мар'ян Заблоцький.
Активізувалися приватні інвестори і на ниві депозитів у банківських металах. "Якщо порівнювати динаміку зростання депозитного портфеля в золоті з Укрексімбанку, то в порівнянні з літом 2010 р. портфель банку збільшився більш ніж на 100 кг. Причому навесні-влітку поточного року зростання йшло випереджальними темпами: лише за останні чотири місяці фізичні особи розмістили на депозит близько 40 кг золота", - розповіла Вікторія Грецька, начальник управління організації і супроводу роздрібного бізнесу Укрексімбанку.
За словами економіста ІГ "Арт-Капітал" Олега Іванця, один з результатів такої "золотої лихоманки" - перетікання золота з ювелірних виробів у фінансовий сектор. "Населення активно здає "лом", але не менш активно і купує банківське золото з сертифікатом відповідності", - стверджує він.
У підсумку населення стає головним споживачем злитків на внутрішньому ринку, витісняючи на задвірки вітчизняних ювелірів. Аналогічна рокіровка в структурі споживачів, до слова, спостерігалася за кордоном роком раніше. "У серпні переважав попит з боку приватних інвесторів, завдяки чому частка продажів ювелірам знизилася до 30%, хоча раніше пропорція була зворотною - 70% продажу припадало саме на ювелірів і лише 30% на приватних інвесторів", - говорить Максим Салутін, заступник начальника управління грошового обігу, неторгових і касових операцій ПУМБ.
Разом з тим пропозиція з продажу золота з боку населення практично відсутня, навіть незважаючи на те, що вартість золота перебуває зараз на максимальних значеннях. "Спекулятивних угод хоч і стало значно більше як серед приватних інвесторів, так і серед банків, однак викуплені у населення злитки переважно знову продаються приватним інвесторам", - додав В'ячеслав Фоменко, старший експерт відділу депозитних продуктів "ОТП Банку".
Причина слабкого відкупу золота банками криється в очікуванні учасниками ринку на продовження марафону цінових максимумів і розвитку тенденції подорожчання жовтого металу. "Ще немає розуміння, коли стабілізується економічна ситуація в світі для перекладу заощаджень у більш дохідні "ризикові" активи, - розкриває причини Наталія Шишацька, начальник управління грошових і валютних ринків "VAB Банку". - А інвестиції в золото - це вид довгострокового інвестування, тобто не менше одного року, тому про плани сьогоднішніх інвесторів щодо подальших дій стосовно придбаних зливків буде відомо не раніше наступного літа".
У тому, що зростання вартості золота продовжиться, ні банкіри, ні інвестори вже не сумніваються - його ціна зростає вже десятий рік поспіль. Тільки з початку року на Лондонській біржі (LBMA) його вартість підвищилася на 27%, а світові прогнози цін на найближчі два-три роки обіцяють зростання ще в 1,5-2 рази. Все це в сукупності є додатковим стимулом для підвищення попиту на цей актив. "Ціна на дорогоцінний метал буде продовжувати рости навіть за поліпшення макростатистики, оскільки основне завдання найбільших світових економік зараз - відновити ринок кредитування, - прогнозує в бесіді з Максим Слобідський, брокер ІК Concorde Capital. - Коли буде запущено кредитування, почне рости грошовий мультиплікатор, швидкість обігу грошей, що викличе посилення інфляційних очікувань і зростання ціни на золото, як переоцінку реального активу до номінованої валюті - дешевшає долара США".
Тому досягнуті в серпні показники зростання не стануть останніми в поточному році. Єдине, що досі хоч якось стримує ажіотаж на ринку - неготовність виробничих потужностей великих афінажних компаній до небувалого попиту на золото. У зв'язку з цим навіть на світових біржах дорогоцінних металів спостерігається його нестача. "На сьогодні єдиний стримний фактор зростання обсягу продажів пов'язаний з виниклим дефіцитом зливків банківських металів у компаній-аффінажерів, і як наслідок - збільшенням терміну поставки металу", - коментує начальник відділу операцій з банківськими металами Ощадбанку Євген Кондратенко.
Олександр Снігурський
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас