Фондові відкладення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фондові відкладення

Казна та Політика
520
Взаємовідносини між МВФ та українським урядом зіпсувалися ще в березні, після того, як делегація, яка відвідала нашу країну, не побачила в чиновниках бажання виконувати взяті в рамках підписаних угод (т.зв. Меморандуму) зобов'язання. Після чого фінансова допомога Україні була заморожена.
Ключовими претензіями фонду до української влади було невиконання умов про проведення пенсійної реформи, приведення тарифів на газ і тепло для споживачів у відповідність до економічних реалій або пошуку інших джерел підвищення доходів бюджету.
Однак за минулі з моменту останнього візиту в Україну представників МВФ п'ять місяців ключові вимоги фонду так і не були виконані. Президент поки так і не підписав схвалений Верховною Радою законопроект "Про заходи щодо законодавчого забезпечення реформування пенсійної системи" (більш того, існує ймовірність вето), а підвищення доходів бюджету, за допомогою якого уряд спробував компенсувати витрати, необхідні на компенсацію НАК "Нафтогаз" і теплокомуненерго неринкових тарифів на газ і тепло, виглядає маніпуляцією.
Верховна Рада підвищила прогнозні доходи бюджету на 14 млрд. грн. і одночасно збільшила його витрати на 10 млрд. грн., хоча МВФ наполягав лише на збільшення дохідної частини бюджету, що зростання надходжень в який викликані, перш за все, високою інфляцією цін виробників (індекс цін виробників промислової продукції, який у річному обчисленні - липень 2010 р . до липня 2011 р. - перевищив 20%).
Переконати МВФ в необхідності відновити співпрацю з Україною у Вашингтон 23 серпня літали міністр фінансів Федір Ярошенко та міністр палива і енергетики Юрій Бойко. Проте їхні аргументи виявилися непереконливими. 25 серпня радник директора-розпорядника МВФ Девід Ліпскі заявив про перенесення візиту місії на жовтень. При цьому інформація про те, що перенести візит місії фонду до України попросила саме українська сторона, з'явилася тільки через шість днів - 31 серпня.
Джерела близькі до процесу переговорів між МВФ та українським урядом, називають останню заяву фонду такою, що "не повністю відповідає дійсності". "Насправді це прохання надійшло з Адміністрації президента до Кабміну, а вже звідти - в МВФ", - говорить джерело. За його словами, первинне рішення відкласти візит місії було пов'язано ще і з позицією, яку обрав прем'єр-міністр Микола Азаров, - у фонді дуже жорстко відреагували на заяви Азарова про те, що якщо Україні знадобляться гроші, то "ми поїдемо до Вашингтона, поставимо умови визначені і отримаємо цей транш". Це по суті означає, що прем'єр відмовляється виконувати взяті на себе в рамках Меморандуму зобов'язання.
"Було поставлено умову - або ми повертаємося до жовтня до переговорів на підставі підписаних домовленостей і розуміємо, що українська сторона дотримується взятих на себе зобов'язань, або одержання кредиту МВФ буде і далі відкладено", - говорить співрозмовник.
У свою чергу опитані експерти схильні трактувати таку риторику як натяк на те, що співпраця з Україною може і зовсім бути припинена. "По-перше, МВФ втомився від того, що українська сторона не виконує взяті на себе зобов'язання. По-друге, потурання відносно України створює підстави для невиконання домовленостей іншими країнами, які отримали допомогу фонду. По-третє, сьогодні для МВФ набагато важливіше вирішення проблем Греції, складності якої вдарять по фінансових ринках набагато сильніше, ніж гіпотетичні проблеми в Україні, - говорить президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. - Зарубіжні інвестори звертають пильну увагу на взаємини України і МВФ. Якщо подивитися на динаміку кредитно-дефолтних свопів (CDS), то коли стало відомо, що МВФ не поспішає в Україну, вони почали рости, що означає зростання ризику дефолту з точки зору зарубіжних інвесторів".
Водночас аналітик "Ерсте Банку" Мар'ян Заблоцький вважає, що зараз кредит МВФ не є критичним для фінансів країни, оскільки всі майбутні транші підуть на збільшення валютних резервів НБУ і являють собою суто моральну підтримку для країни. "Значно більшою проблемою для України є криза з боргами єврозони, яка підвищила вартість запозичень для всіх східноєвропейських країн, включаючи Україну", - говорить аналітик.
Відсутність же сигналів про продовження співпраці з МВФ буде означати ще більше підвищення вартості ресурсів для українських позичальників, яким буде складніше рефінансувати свої зовнішні зобов'язання, пік виплат яких припадає на 2012 р.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас