Жертва фігури — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Жертва фігури

Енергетика
1143
Відносини Росії та України в газовій сфері все більше загострюються. Якщо поточний контракт "Нафтогазу" і "Газпрому" не буде переглянутий шляхом переговорів, Київ погрожує ліквідувати НАК як юридичну особу, щоб перервати дію двостороннього договору. В "Газпромі" заявляють, що Україні все одно доведеться виконувати взяті на себе зобов'язання щодо купівлі палива. Експерти вважають, що у випадку розриву угоди ціна газу для України ще більше зросте.
У п'ятницю президент Віктор Янукович доручив прем'єр-міністру Миколі Азарову підготувати до 1 жовтня проект програми реформування НАК "Нафтогаз України". Уряд також зобов'язаний розробити відповідний законопроект і подати його на розгляд до Верховної ради. У дорученні говориться, що реформування компанії проводиться в зв'язку з необхідністю адаптації законодавства України до законодавства Євросоюзу в галузі енергетики та на виконання схваленого минулого року закону про реформування ринку газу.
Про те, якою в Кабміні бачать реформу НАК, у п'ятницю розповів прем'єр-міністр Микола Азаров. "Цілком очевидно, що залишиться самостійна газодобувна компанія, самостійна компанія, яка займатиметься транзитом газу, і з'являться нові суб'єкти, а "Нафтогаз" припинить своє існування, - заявив Азаров. - Природно, в силу цього всі чинні на сьогоднішній день угоди, включаючи контракт на поставку газу з Росії, повинні бути переглянуті". Прем'єр висловив надію на те, що сторони знайдуть компроміс у ході переговорів президентів Росії і України Дмитра Медведєва і Віктора Януковича на саміті СНД в Душанбе. Але в суботу прес-секретар Медведєва Наталія Тімакова наголосила, що "українські партнери повинні повністю та належним чином виконувати контрактні зобов'язання, включаючи умови про ціну поставок, навіть у разі реорганізації "Нафтогазу"". "Вважаємо неприйнятними маніпуляції з реорганізаціонною процедурою з метою виправдати односторонню відмову від чинної угоди", - пояснила Тімакова.
Заява Миколи Азарова стала кульмінацією в газовій суперечці Росії та України, яка загострилася в кінці літа. Київ вже пообіцяв різко знизити залежність від російського газу до 2017 року (з 2012 року його споживання планується скоротити на третину, до 27 млрд кубометрів). Українська сторона також загрожує звернутися в Стокгольмський арбітраж з вимогою переглянути контракти з "Газпромом". Головне, що не влаштовує Київ - базова ціна газу на рівні $450 за тисячу кубометрів. Україна наполягає на зниженні ставки приблизно до $300.
Досі в Кабміні говорили про намір лише реорганізувати "Нафтогаз" - термін "ліквідація" стосовно компанії не застосовувався. Реорганізацію планувалося провести відповідно до вимог Євросоюзу, виділивши зі складу НАК основне видобувне підприємство "Укргазвидобування" (обсяг видобутку в 2010 році - 14,8 млрд кубометрів газу) до кінця наступного року. Офіційний представник "Газпрому" Сергій Купріянов заявив, що згідно з чинними контрактами, у випадку реорганізації НАК слід визначити правонаступника компанії, і реорганізація не є підставою для перегляду чинних домовленостей.
Купріянов заявив, що питання, пов'язані з реорганізацією української монополії, чітко прописані в чинних контрактах з "Газпромом". "Так, відповідно до п. 9.6 контракту на поставку газу і п. 13.5 контракту на транзит у разі зміни організаційно-правової форми, злиття або будь-якого іншого перетворення однієї зі сторін вона зобов'язана належним чином забезпечити правонаступність, а права і зобов'язання за контрактом передати знову утвореній структурі", - відзначив офіційний представник "Газпрому". Він пояснив, що ці пункти контрактів покладають на Київ чітке зобов'язання - забезпечити правонаступність в будь-якому випадку. "Абсолютно жодних підстав для перегляду чинних договорів у разі внутрішньої реорганізації немає і бути не може, - підкреслив Купріянов. - Все це дуже добре відомо українській стороні". Як альтернативу Москва наполягає на пропозиції зі злиття газових монополій двох країн.
Перешкодою для ліквідації "Нафтогазу" може стати і вкрай висока заборгованість компанії, відзначають експерти. За даними члена комітету Верховної ради з ПЕК Олександра Гудими, її борг лише за кредитами на сьогодні становить близько $5 млрд, тобто більше половини виручки за 2009 рік ($8 млрд; пізніше компанія не публікувала звітність з МСФО). Крім того, у НАК є єврооблігації, додає Віталій Крюков з ІФД "Капітал" (на $500 млн з терміном погашення в 2014 році), ковенанти за якими передбачають достроковий викуп не тільки у разі ліквідації, а й за реорганізації.
Якщо "Газпром" подасть позов у ​​міжнародний арбітраж з вимогою виконати умови договору з НАК, його шанси домогтися вигідного рішення, виходячи з практики розгляду подібних справ за кордоном, дуже високі, говорить керівний партнер Astapov Lawyers Андрій Астапов. За його словами, в суді "Газпром" може використати проти України дві концепції, прийняті в міжнародній практиці - veil piercing (зняття корпоративної вуалі) або alter ego (відповідальність акціонера компанії). Згідно з другою концепцією, якщо довести, що "Нафтогаз" схвалив рішення про ліквідацію не самостійно, а є alter ego держави в даному правовідносинах, то це дозволить зобов'язати державу відповідати за його права. Довести відповідальність держави буде нескладно, оскільки акціями компанії управляє Кабінет міністрів, зазначає Астапов. Саме цей пункт був використаний рядом контрагентів американської корпорації Enron, щоб в 2001 році отримати від акціонерів компанії відшкодування збитків від розірваних договорів з ними.
Відповідно до обох концепцій "Газпрому" нескладно буде через суд США, Великобританії або Франції змусити виконувати зобов'язання за договором або правонаступника НАК, або Україну, говорить партнер компанії "Астерс" Олексій Дідковський. "Підтвердити рішення міжнародного суду можна буде і в Україні, за умови неупередженості українського суду. Тому що в Україні не рідкість ситуації, коли власники закривають компанії, які не можуть виконувати зобов'язання за контрактами, і відкривають нові, - нагадує Дідковський. - У переважній більшості випадків суд присуджує нову компанію, яку створив той же власник, виконати зобов'язання".
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн відзначає, що навіть якщо Україна в односторонньому порядку спробує розірвати договір з РФ і оскаржити його в суді, "Нафтогаз" може опинитися перед необхідністю платити за газ ще більше. "Ціни на газ в світі в порівнянні з 2009 роком зросли після січневого подорожчання нафти цього року. Зараз ціна на спотових ринках Європи перевищує $500 за тисячу кубометрів, і Україна може опинитися в ситуації, коли їй доведеться купувати паливо без всяких знижок і з урахуванням ще більшої базової ціни", - говорить аналітик ІК "Трійка Діалог" Валерій Нестеров.
Олег Гавриш; Дмитро Бєліков
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас