Арбузов: Тарифи на газ - головна перешкода для отримання кредиту МВФ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Арбузов: Тарифи на газ - головна перешкода для отримання кредиту МВФ

Казна та Політика
389
Кабінет міністрів України виконав практично усі умови угоди з МВФ, окрім підвищення тарифів на газ, оскільки різке підвищення тарифів буде рівносильно політичному самогубству. У свою чергу МВФ теж нічого не хоче чути про перегляд умов, повідомив глава НБУ Сергій Арбузов.
"Уряд виконав практично усі умови угоди з МВФ, окрім підвищення тарифів на газ... На жаль, це питання виявилося надзвичайно заполітизованим. Враховуючи, що чи не кожен політик намагається на цих речах спекулювати, і з цього зробили шоу і настільки соціально значуща подія з різко негативним відтінком, то уряд опинився у ситуації, за якої необхідне різке підвищення, рівносильне політичному самогубству. З іншого боку, МВФ теж поки нічого не хоче чути про перегляд умов", - сказав глава НБУ.
При цьому він зазначив, що цей захід, який необхідний для поліпшення фінансового стану НАК "Нафтогаз України" і зниження дефіциту бюджету в цілому, можна було б поступово і поетапно реалізувати, забезпечивши необхідні компенсаційні заходи для найменш забезпечених верств населення.
Однак це можливо за умови, що це відбувалося б в нормальній атмосфері, зі спокійним, завчасним поясненням такої необхідності, додав Арбузов. Разом з тим глава НБУ оцінив результати останнього візиту делегації України до Вашингтона як "позитивні".
"Обговорювалося питання бюджету на 2012 рік, і міністр фінансів Ярошенко спокійно і аргументовано відповідав на всі запитання. Упевнений, що уряд готовий конкретизувати кожен показник, за яким буде поставлено питання, за винятком цієї болючої теми з тарифної політики. Але все одно я розцінюю як позитивний процес, оскільки ми в програмі і проводимо необхідні перетворення", - заявив керівник Нацбанку.
Він також висловив упевненість в тому, що, враховуючи вищесказане, в МВФ "нас повинні почути". За його словами, Україні потрібно "витримати ситуацію і не допустити, щоб недовиконання певних умов, які не мають вирішального впливу на кінцевий результат, не завадило всій іншій системі досягнутих і виконаних домовленостей". "Головний позитив, на мій погляд, - це те, що ми продовжуємо співпрацю з МВФ і чекаємо на приїзд його місії. А в результаті відстрочки візиту в уряду з'явився більший часовий лаг для завершення низки програм", - резюмував глава НБУ.
За матеріалами:
Дзеркало Тижня
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас