Експерт: у 2012 році Росія недорахується 160 банків — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: у 2012 році Росія недорахується 160 банків

Казна та Політика
234
Банкам, які до нового року не зможуть збільшити капітал до 180 млн рублів, доведеться піти з ринку. Якщо, звичайно, банківське співтовариство не пролобіює ухвалення закону, що захищає права малих банків, повідомляє BFM.Ru.
Згідно із законодавством, з 1 січня майбутнього року всі російські банки повинні мати капітал як мінімум розміром 180 млн рублів. Доля банків, які не зможуть дотягнутися до цієї планки, стала темою палких суперечок на Міжнародному банківському форумі в Сочі.
Заступник міністра фінансів Олексій Саватюгін заявив, що дискусія про мінімальний розмір банківського капіталу в 180 млн рублів вважається закритою. Більше того, нагадав він, "починаючи з 1 січня 2015 року ця планка, відповідно до стратегії розвитку банківського сектора, піднімається до 300 млн рублів".
Голова Асоціації регіональних банків "Росія" Анатолій Аксаков повідомив, що близько 160 кредитних організацій не зможуть відповідати вимогам закону, який набуде чинності в січні 2012 року. За його словами, 50 із цих банків розташовані не в Москві, а в регіонах. "В силу специфіки цієї частини країни на Північному Кавказі неохоче працюють великі банки, тому з 1 січня цей регіон може залишитися взагалі без банківських послуг", - попередив він.
Аксаков заявив, що вже вніс до Держдуми законопроект про малі банки, чия капіталізація не дотягує до 180 млн рублів. Він переконаний, що багато маленьких банків не несуть значних фінансових ризиків і тому не можуть створювати загрозу для банківського співтовариства. "Тому в законопроекті ми пропонуємо зберегти такі банки, обмеживши їх ліцензію - наприклад, не даючи дозволу таким банкам залучати кошти населення у вклади. Або обмежити дію таких банків у межах одного-двох регіонів", - уточнив Анатолій Аксаков.
Перший заступник голови ЦБ Олексій Улюкаєв усунувся від участі в спорі, пославшись на те, що Центробанк позбавлений права законодавчої ініціативи щодо зміни параметрів функціонування системи.
Несподівано для всіх ініціативу Аксакова підтримали глава Агентства зі страхування внесків (АСВ) Олександр Турбанов і глава Федеральної служби з фінансових ринків (ФСФР) Дмитро Панкін.
За словами Панкіна, якщо ризики фінансового інституту не призводять до негативних наслідків для його клієнтів, то й нема чого обтяжувати цього учасника ринку вимогою мати великий капітал. "Цей підхід ми будемо реалізовувати на всіх підвідомчих ФСФР ринках - як на ринку брокерських, дилерських і депозитарних послуг, так і на страховому ринку", - заявив Панкін.
Олександр Турбанов сказав, що вітає ініціативу Асоціації про збереження малих банків, але запропонував перейменувати такі банки на "малі регіональні".
Виконавчий директор Всесвітнього банку від РФ Вадим Гришин повідомив, що група СБ навіть готова виділити близько 300 млн доларів на створення Агентства з капіталізації малих банків.
За матеріалами:
bfm.ru
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас