Фінансисти: Гривню треба поступово девальвувати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фінансисти: Гривню треба поступово девальвувати

Валюта
1820
До кінця року гривня має девальвувати десь на 8%. Прогнозують зацікавлені експерти. Проте не виключають, що Нацбанк штучно утримуватиме курс на позначці 8 гривень за долар.
За перше півріччя 2011 експорт вітчизняних товарів і послуг зріс майже на 39%. Ще більше пожвавився імпорт. За 6 місяців він додав понад 42%. Відтак, негативне сальдо країни - понад 5,5 мільярдів доларів.
"Баланс товарів і послуг негативний, і росте. Цей баланс доводиться покривати або новими запозиченнями, а значить, збільшенням боргів, і проблеми залишаються, або розрахунком, що збільшиться приплив іноземних інвестицій. Стійких тенденцій до вирівнювання торгового балансу немає, тому загроза девальвації зберігається", - пояснює фінансовий аналітик Віктор Суслов.
Уже близько півроку курс гривні проти долара стабільний – не перевищує 8 гривень. Це заслуга Нацбанку. Однак така політика регулятора не виправдана.
"Нацбанк може тримати курс на рівні 8 і до кінця цього, і до кінця наступного року. Але інше питання, що напевно пора змінити. Не доводити до гріха, коли всі починають нервувати. Краще нервувати потрошку, ніж один раз і відразу в могилу", - радить фінансовий аналітик Ерік Найман.
Наразі, відповідно до інфляції, гривня мала б девальвувати на 5-8%. Якщо ж регулятор штучно стримуватиме курс, фахівці не виключають повторення кризових стрибків. Коли гривня знецінилася відразу вдвічі. Повідомляє телеканал UBR.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас