Світовий банк: Україна не виправдовує очікувань щодо реформ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк: Україна не виправдовує очікувань щодо реформ

Казна та Політика
624
Україна не виправдовує очікувань щодо реформ. Про це під час "Форуму ділових людей" заявив директор Світового банку з питань України, Білорусі і Молдови Мартін Райзер, передає кореспондент РБК-Україна.
"Україні необхідна дерегуляція. Ми спостерігаємо вже давно, що в реальності реформи менші, ніж очікування", - сказав Райзер.
За словами Райзера, існує три причини, через які процес реформ ускладнюється. Перша - реформи проводяться повільно. Друга - впровадження на місцях часто не буває. Третя і найскладніша - немає довіри між владою, населенням і підприємцями. Райзер підкреслив, що це стосується не тільки теперішньої влади. "Мені здається, що Україна найбільше потребує зараз доброго та конструктивного діалогу", - зауважив він.
Раніше Міжнародний валютний фонд (МВФ) переніс візит своїх експертів до України на кінець жовтня через гальмування реформ в Україні. Про перенесення візиту заявив один з консультантів МВФ Девід Ліптон. "Я підкреслив важливість сильної політики та реформ для подолання затримки в отриманні другого траншу кредиту. Влада підтвердила свою прихильність цілям програми stand-by і здійснення додаткових заходів (для отримання кредиту). Наступна місія фонду до Києва зараз планується на кінець жовтня", - додав Ліптон.
Зазначимо, керівництво країни неодноразово заявляло про першорядності і важливості заявлених реформ. Зокрема дуже важливим є повне виконання зобов'язань перед Радою Європи. Про це Президент України Віктор Янукович заявив після зустрічі з Президентом Парламентської асамблеї Ради Європи Мевлютом Чавушоглу в Страсбурзі в червні. Янукович додав, що в сучасному світі є надзвичайно важливим єднання країн, суспільства навколо таких цінностей як демократичні засади розвитку, принципи верховенства права та захисту прав людини.
Що стосується критики, то найбільше останнім часом Януковича представники міжнародних організацій та урядів європейських країн критикували у зв'язку з судовим процесом над екс-прем'єром Юлією Тимошенко.
Перед цим, у липні представники правозахисної організації Freedom House, і Атлантичної ради США звернулися до Президента Віктора Януковича з відкритим листом, де висловили стурбованість ситуацією з правами людини в Україні.
Що стосується реформ, то 23 серпня Президент України Віктор Янукович поставив завдання уряду реформувати збройні сили та забезпечити належне їх фінансування. Програма реформування зокрема передбачає схвалення нової військової доктрини, проект якої був схвалений у червні.
Того ж дня Янукович заявив про важливість реформування виборчого законодавства. За словами Януковича, короткострокова мета даного процесу - проведення парламентських виборів у жовтні 2012 р. - дозволить виправити "недоліки чинної пропорційної моделі парламентських виборів. І дозволить врахувати ряд рекомендацій ОБСЄ та венеціанської комісії".
Днем раніше спікер Верховної Ради України Володимира Литвина, повідомив, що пенсійна реформа може набути чинності 1 січня 2012 р. За словами Литвина, на початку наступної сесії Верховна Рада (ВР) повинна внести зміни в закон про пенсійну реформу, внісши технічні поправки в питання набуття чинності даного документа. Згідно з цими поправками пенсійна реформа, в разі схвалення таких змін, набуде чинності в Україні з 1 січня 2012 р. "Поки йде дискусія з якої дати це треба робити (вводити в дію пенсійну реформу). Я думаю логічно було б з 1 січня 2012 р., але є... ще меморандум про співпрацю з МВФ, де узгоджені були позиції, необхідні умови надання кредиту Україні", - сказав спікер ВР.
Що стосується боротьби з корупцією, то вчора Віктор Янукович своїм указом затвердив питання Національного антикорупційного комітету.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас