Між виборами і траншем — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Між виборами і траншем

Казна та Політика
3286
Уряду доведеться провести навмисну ​​девальвацію гривні наприкінці 2011 року. Залишившись без грошей Міжнародного валютного фонду (МВФ), таким способом доведеться перекривати дефіцит бюджету.
Такі ризики виникли в зв'язку з невиконанням Україною низки реформ, необхідних МВФ. Це відклало приїзд місії до листопада цього року, поставивши під питання отримання $1,5 млрд кредитних коштів. Глава Кабінету міністрів Микола Азаров поспішив заявити, що Україна впорається і без коштів МВФ. Проте експерти дотримуються іншої точки зору. На їхню думку, погіршення ситуації у світовій економіці призведе до уповільнення українського експорту, а також зниження притоку в країну боргового капіталу та ПІІ, що істотно збільшить потребу в кредиті МВФ.
Для отримання чергового траншу МВФ Україні необхідно було виконати ряд вимог, деякі з яких український парламент все ж здійснив. Зокрема, була скасована норма, зобов'язуються Нацбанк (НБУ) викуповувати у банків ОВДП, випущені для їх докапіталізації. Також Верховна Рада схвалила в першому читанні законопроект про пенсійну реформу, а також про санаційний банк. Однак відсутність прогресу в питанні підвищення цін на газ для населення, затримка з підписанням президентом пенсійного законодавства, а також невирішена проблема з рекапіталізацією банківського сектору, за офіційною версією, стали причинами перенесення візиту місії МВФ на листопад 2011 року. Головний економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан вважає, що складність переговорів з МВФ полягає в тому, що українській владі доводиться балансувати між програмою МВФ і можливим негативним впливом необхідних заходів на рейтинги влади, особливо, напередодні парламентських виборів у жовтні 2012 року.
Золотовалютний міф
Так, прем'єр-міністр Микола Азаров сміливо заявив, що країна на сьогоднішній день не потребує чергового траншу МВФ. При цьому уряд і НБУ апелюють такими ключовими факторами як валютна стабільність та наявність достатніх коштів для розрахунку за сформованими зобов'язаннями. Багато експертів згодні з тим, що золотовалютних резервів НБУ ($38 млрд) достатньо для того, щоб підтримати економіку країни і гривню до кінця цього року. "Золотовалютні резерви перебувають на високому рівні.
Також звуженням ліквідності в банківському секторі були обмежені валютні спекуляції, - зазначив керівник аналітичного департаменту ІГ ТАСК Андрій Шевчишин. За його словами, НБУ і уряд вживають кроків з обмеження руху валютних коливань, спрямованих на зниження доларизації та попиту на валюту.
Однак не варто забувати, що в загальній сумі резервів НБУ майже $10 млрд - це кредити МВФ, тому, якщо їх не враховувати, виходить, що власні резерви Центробанку України ще не відновилися до рівня початку кризи в 2008 році. Крім того, сумнів щодо самодостатності золотовалютних резервів НБУ викликало офіційне звернення регулятора до населення від 29 серпня: він закликав українців здавати в його регіональні управління дорогоцінні метали для поповнення золотовалютних резервів країни.
Дефіцитний ризик
Основний ризик для економіки України у зв'язку з неотриманням траншу МВФ виникає на тлі постійного зростання дефіциту зовнішньої торгівлі. "Хоче Україна того чи ні, але під кінець 2011 року дефіцит поточного рахунку буде не менше $8-10 млрд, багато в чому за рахунок купівлі енергетичних ресурсів у Росії", - розповів "Мінфіну" президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко. За його словами, для перекриття цього дефіциту є тільки два варіанти: залучення кредитів та прямих іноземних інвестицій (ПІІ) або ж штучна девальвація гривні, щоб зменшити тиск на золотовалютні резерви НБУ. "За допомогою МВФ можна було б без проблем зібрати ці мільярди і перекрити дефіцит за поточним платіжним рахунку. При цьому без кредиту фонду доведеться також йти на істотні поступки Росії в газовому питанні", - підкреслив Охрименко.
Інвестори вірять в дефолт України
Враховуючи, що невизначеність і волатильність на світових кредитних ринках сповільнять експорт з України, знизять приплив у країну боргового капіталу та ПІІ, тиск на валютний ринок підсилиться. "Очевидно, що в сформованих умовах, важливість отримання нових траншів кредиту МВФ істотно зросте", - резюмував аналітик ІК BG Capital Віталій Ваврищук.
Посилить коливання на внутрішньому валютному ринку ще той факт, що традиційно наприкінці року збільшується попит на валюту з боку імпортерів.
При цьому більшість аналітиків відкидають можливість повної відмови МВФ у видачі траншу, оскільки Україна в будь-якому разі виконає свої зобов'язання перед фондом, без яких економіка країни не зможе повноцінно розвиватися. При цьому експерти стверджують, що для України важлива не стільки сума кредиту МВФ, скільки сам факт згоди продовжувати кредитування. "Ця згода буде для багатьох зарубіжних інвесторів, у тому числі і для Світового банку та ЄБРР, сигналом, що Україні можна давати гроші", - сказав Охрименко. Примітно, що за серпень 2011 року, кредитно-дефолтні свопи українських єврооблігацій зросли майже на 20%, що відображає підвищені очікування зарубіжних інвесторів щодо ймовірності дефолту в країні, і, відповідно, на їх небажання інвестувати в Україну.
Марк Поллок
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас