Чи варто підвищувати податки для найбагатших людей України? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чи варто підвищувати податки для найбагатших людей України?

Казна та Політика
3762
Американський мільярдер Уоррен Баффет закликав Конгрес США підвищити податки для найбагатших приватних осіб.
"Конгрес, дружньо налаштований до мільярдерів, балував мене і моїх друзів досить довго. Поки більшість американців намагаються звести кінці з кінцями, ми, мегабагаті люди, продовжуємо отримувати величезні податкові пільги", - обурився Баффет.
У зв'язку з цим БІЗНЕС поцікавився:
PRO
Олег Ляшко, заступник голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету:
- Ідею підвищення ставок податків для багатих повністю підтримую. Безумовно, багаті люди, які мають величезні капітали, повинні платити в бюджет більше. Отримуючи дохід в Україні завдяки місцевим ресурсам і найманим робітникам, підприємці-мільярдери згодом ухиляються від сплати податків і переправляють кошти за кордон, в офшорні зони. Потім ці гроші повертаються в країну під виглядом інвестицій шановних іноземних компаній.
В цей же час звичайні громадяни, які працюють на цих мільярдерів, платять всі необхідні податки, після чого у них не завжди є можливість оплатити комунальні послуги або купити достатньо продуктів. Необхідно, щоб люди, які отримують значно більший дохід у порівнянні з доходом звичайних громадян, платили більше - це зміцнить соціальну справедливість. Адже коли ми говоримо про державну політику оподаткування, в першу чергу маємо на увазі політику справедливу.
А хіба справедливо, коли багаті демонстративно міняють дорогі машини по декілька разів на рік, але платять податки нарівні зі звичайними громадянами, які, за статистикою, ледве долають поріг бідності? Дірки в бюджеті не дозволяють державі дотувати послуги в сфері медицини, освіти, комунального забезпечення, і тому ці послуги стають все більш дорогими і менш доступними для звичайних громадян.
А люди, які живуть у розкоші, маючи майже необмежені можливості для власного забезпечення, користуються пільгами в сфері оподаткування. В Україні існує різка різниця між багатими і бідними. Різниця, яка загрожує катастрофічними наслідками, і не тільки для економіки, але й для суспільства. Для усунення цієї проблеми треба використовувати оподаткування, але політика в цій сфері не враховує інтереси більшості українських громадян.
У зв'язку з цим питання, що порушуються Уорреном Баффетом, безпосередньо стосуються України, в першу чергу в частині формування умов соціальної справедливості. Важливо надати кожному умови для забезпеченого життя. Тому я виступаю за просування ініціатив, що стосуються підвищення податків для багатих представників українського суспільства.
CONTRA
Олександр Пасхавер, президент Центру економічного розвитку
- Мої симпатії - на боці податків на споживання, а не податків на доходи. Задушивши великий бізнес великими податками, ми ризикуємо опинитися в ситуації зниження обсягу інвестицій у вітчизняну економіку. Якщо вже говорити про "зрівняння" доходів, то, швидше, необхідно оподатковувати надспоживання. Тобто споживання багатих потрібно обкладати податками, але не варто цього робити стосовно їхніх доходів. Доходи, які повертаються назад в економіку у вигляді інвестицій, взагалі не варто обкладати податками.
Значить, якщо багаті витрачають свої гроші на благо економіки, не варто говорити про податки взагалі. Якщо ж вони витрачають на споживання - треба застосовувати великі податки. У таких умовах протиріччя, що лежить в основі даної проблеми, зникає.
Варто зазначити, що питання впливу рівня оподаткування на обсяг інвестицій в економіку має тривалу історію. Противники підвищення податків говорять, що посилення податкового тягаря призведе до сповільнення економічного розвитку. Прихильники ж податкового регулювання знаходять у високих податках низку позитивних для економічного прогресу факторів.
Уже тривалий період наша економіка перебуває в складній ситуації, вихід з якої свого часу намагалися знайти за допомогою розширення податкових пільг для широкого кола забезпечених інвесторів. Це і експеримент в гірничо-металургійній галузі на початку 2000-х років, і вільні економічні зони трохи пізніше.
Моя думка така: найкраща політика - це політика міри. Варто зазначити, що нестійкість формується в умовах, коли рівні доходів багатих і бідних дуже різняться. Суспільство матеріальних контрастів веде до нестабільності в економіці.
Коли багатство зростає в обмеженого кола людей, розвиток суспільства призупиняється. Історичних прикладів такого розвитку подій достатньо для того, щоб зробити певні узагальнення. Ось чому для держави основне завдання - пошук оптимального співвідношення суспільного та особистого. У нашому прикладі - оптимального рівня оподаткування.
За матеріалами:
Бізнес
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас