Влада США готує позови до найбільших банків через приховування даних про іпотечні папери — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада США готує позови до найбільших банків через приховування даних про іпотечні папери

Казна та Політика
315
Головний регулятор іпотечних компаній США - Федеральне агентство фінансування житла (Federal Housing Finance Agency, FHFA) - готується подати позови проти більш ніж десятка найбільших банків країни за звинуваченнями у неподанні клієнтам повної і адекватної інформації про якість іпотечних цінних паперів, які продавалися ними напередодні та під час іпотечної кризи в США, пише газета The New York Times.
Як зазначає видання, посилаючись на інформовані джерела, FHFA може подати позови до федеральних судів найближчими днями, серед відповідачів - Bank of America, JPMorgan Chase, Goldman Sachs, Deutsche Bank, а також ще кілька найбільших гравців на ринку банківських послуг США.
У позовах, крайній термін подачі яких закінчується наступного тижня, FHFA, як очікується, звинуватить банки, які випускали боргові інструменти на основі іпотечних позик, у тому, що вони не проводили належну за федеральними законами процедуру due diligence і закривали очі на той факт, що заявлені доходи позичальників не відповідали реальним. В результаті, коли з'ясувалося, що все більше число позичальників нездатне розплачуватися за взятими кредитами, вартість іпотечних паперів різко обвалилася, викликавши іпотечну кризу, що стала прологом до світової фінансової кризи.
Одні тільки іпотечні агентства Fannie Mae і Freddie Mac втратили понад $30 млрд, велика частина цих витрат лягла на плечі платників податків.
У липні аналогічний позов вже був поданий проти UBS, сума претензій становила близько $900 млн, і джерело The New York Times стверджує, що звинувачення, які готуються, матимуть аналогічний масштаб.
Приватні інвестори вже давно намагаються через суд зобов'язати банки викупити проблемні іпотечні деривативи, але позови FHFA можуть відкрити абсолютно нову главу в цьому епічному правовому протистоянні.
Замість того, щоб вимагати від банків викупу колись проданих ними цінних паперів, FHFA розраховує добитися повної компенсації всіх втрат Fannie Mae і Freddie Mac від вкладень в іпотечні облігації.
Крім інвесторів і FHFA оформити своє невдоволення політикою банків у формі судового позову готуються і генеральні прокурори всіх 50 штатів. Вони домагаються від банків відшкодування збитків у сумі близько $20 млрд, більша частина яких піде на зменшення сум іпотечних позик для домовласників, яким загрожує відчуження нерухомості через прострочення платежів.
Минулого місяця страховий гігант American International Group (AIG) подав позов проти Bank of America на суму $10 млрд, звинувативши банк і його підрозділи Countrywide Financial і Merrill Lynch в тому, що вони вводили AIG в оману, не розкриваючи всієї повноти інформації про якість іпотечних позик, які служили основою для цінних паперів.
Офіційно представники банків відмовляються коментувати ситуацію, проте, як відзначає видання, в приватних бесідах кажуть про те, що втрати інвесторів, які купували забезпечені іпотечними кредитами боргові зобов'язання, були викликані загальним спадом ділової активності та погіршенням ситуації на ринку житла, а зовсім не тим, які кредити були в основі паперів або як ці папери були структуровані.
Крім того, банкіри стверджують, що і AIG, і Fannie Mae, Freddie Mac і знали про ризики, які несуть в собі інвестиції в іпотечні папери.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас