Експерти: Серпневий обвал на фондовому ринку - привід переглянути підхід до інвестування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Серпневий обвал на фондовому ринку - привід переглянути підхід до інвестування

Казна та Політика
677
Поки інвестори відпочивали, фондовий ринок підніс їм неприємний сюрприз: за перші десять днів серпня індекс ММВБ впав на 17% до 1430 пунктів. Одні аналітики побачили в цьому "природну корекцію після дворічного післякризового зростання", інші - "другу хвилю" кризи.
Як пишуть "Ведомости", тепер ринок знову лоскоче нерви власникам інвестиційних портфелів: індекс то злітає вище 1 550 пунктів, то падає до 1 450, а прогнози експертів діаметрально протилежні. Ніхто сьогодні точно не знає, що незабаром буде з цінами на акції, нафту, золото та інші активи, констатує гендиректор консалтингової групи "Особистий капітал" Володимир Савенок.
Будь-який психолог скаже: перше, що потрібно зробити після стресу, наприклад після втрати частини вкладень, - постаратися заспокоїтися, відключити почуття і привести думки в порядок. Змиріться з тим, що швидко повернути втрачені 10-20% не вдасться.
Емоційним і нервовим людям, на думку гендиректора "Альянс РОСНО Управління активами" Олега Мазурова, інвестування взагалі протипоказано. Оскільки зараз на ринках панує невизначеність, не варто робити різких рухів, впевнений Савенок. "Якщо ваш горизонт інвестування становить кілька років, то взагалі немає підстав для занепокоєння, - упевнений директор навчального центру БКС Віктор Романовський. - У довгостроковій перспективі ринок акцій з дуже високою ймовірністю не тільки відновить максимуми цього року (1865 пунктів за індексом ММВБ), але і подолає історичну вершину 2007 року (1 969,9 пункту.) "Крім того, російські акції можуть зрости після виборів 2012 року набагато вище, ніж були до кризи, очікує голова ради директорів "Арбат капіталу" Олексій Голубович.
Наступні кроки - спроба розібратися, що відбувається, і переоцінка ризиків. Можливо, це змусить інвестора змінити підхід до вкладень. У нинішніх умовах справа ця непроста навіть для професіонала. Тому гендиректор ІК "Грандіс капітал" Олександр Соболенко радить ознайомитися з якомога більшою кількістю думок авторитетних фахівців. "Велика кількість протилежних думок шановних людей не повинна вас бентежити. Поступово розуміння прийде", - запевняє він. Не варто сліпо вірити окремим аналітикам - вони помиляються в 75% прогнозів, попереджає Савенок.
Висновок, до якого прийде інвестор, дозволить йому зрозуміти, наскільки зросли ризики вкладення в ті чи інші активи, і, можливо, змінити структуру свого портфеля. "Якби я зараз інвестував з нуля, то вкладав би більш консервативно, ніж раніше: купив би фондів облігацій на третину портфеля", - зізнається Мазуров.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас