Нацбанк Білорусі обмежує надання банкам ломбардних кредитів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Нацбанк Білорусі обмежує надання банкам ломбардних кредитів

Кредит&Депозит
210
Національний банк Білорусі в серпні 2011 року провів шість ломбардних кредитних аукціонів, в ході яких первинний попит банків на ліквідність виріс на 25,2% - до 7,377 трлн білоруських рублів (1 долар за офіційним курсом на 1 вересня - 5 107 білоруських рублів), повідомляється на сайті НББ.
Обсяг задоволених заявок на ломбардні кредити Нацбанку в серпні склав 1,755 трлн білоруських рублів, що на 23,1% менше, ніж у липні. Таким чином, НББ в серпні задовольнив 24% від сум заявок банків на отримання 7-денних ломбардних кредитів проти 38,7% в липні, що свідчить про обмеження надання ліквідності комерційним банкам на тлі зростання попиту з їх боку.
Попит на ліквідність у нацвалюті з боку комбанків росте незважаючи на її подорожчання, пов'язане з жорсткістю процентної політики НББ. Так, за липень - серпень ставка відсікання на кредитних аукціонах зросла з 29% до 32% річних.
Тим часом, незважаючи на різке обмеження з боку НББ зростання попиту банків на ринкові інструменти підтримки ліквідності, комбанки зберігають досить високий рівень залишку коштів на коррахунках в Центробанку: за період з 29 серпня по 1 вересня він коливався на рівні 5 трлн білоруських рублів.
За експертною оцінкою, високий рівень залишку коштів на коррахунках комбанків у НББ пояснюється відкритим доступом до дорожчих інструментів підтримки ліквідності і масовим притоком депозитів бюджету в держбанки. Так, за даними НББ, на 1 серпня 2011 р. обсяг розміщених у банках депозитів уряду дорівнював 19,1 трлн білоруських рублів, збільшившись за липень на 13% після зростання на 5% за червень і на 8,8% за травень. За сім місяців приріст коштів уряду, розміщених у банках, склав 72%, а їх частка в пасивах банків зросла до 10,4% з 7,8% на початок року.
При цьому держбанки відчувають дефіцит рублевої ліквідності в умовах фактичного збереження значного обсягу директивного кредитування в рамках реалізації держпрограм, обсяги фінансування яких ростуть через інфляцію, незважаючи на деяке скорочення їх кількості.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас