Влада ЄС звинувачує МВФ в упередженості в підході до боргової проблеми банків регіону — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада ЄС звинувачує МВФ в упередженості в підході до боргової проблеми банків регіону

Казна та Політика
165
Влада Євросоюзу звинувачує Міжнародний валютний фонд в упередженості в підході до боргової проблеми банків регіону. МВФ закликає до термінової докапіталізації банків єврозони - в іншому випадку боргова криза загрожує істотним скороченням власних коштів кредитних організацій регіону, що вклалися раніше в держоблігації "проблемної периферії" - Греції, Ірландії та Португалії. Водночас влада єврозони вважає за можливе обійтися без "зайвих рад", пише в четвер британська газета The Financial Times.
За даними видання, рада керівників фонду в середу ввечері зібралася у Вашингтоні, щоб обговорити чорновий варіант публікується двічі на рік доповіді про фінансову стабільність. У доповіді наводяться дані про втрати, яких зазнали європейські банки від інвестування коштів в держоблігації Греції, Ірландії та Португалії. Так, за підрахунками організації, власні кошти європейських банків зменшилися на 10-12% - до 200 млрд євро. При цьому тимчасові рамки настільки істотного скорочення фонд не вказав.
Крім того, експерти МВФ здійснили оцінку "паразитичного впливу" держоблігацій Італії, Іспанії та Бельгії на капітал банків. Однак докладні дані видання не наводить.
Очікується, що екс-міністр фінансів Франції, глава МВФ Крістін Лагард розповість детально про погляди на способи вирішення тривалої боргової проблеми вже 23-25 ​​вересня.
Подібні розрахунки виявилися не до смаку представникам Європейського центробанку і владі країн єврозони.
Міністр економіки та фінансів Іспанії Елена Сальгадо заявила FT, що розрахунки фонду некоректні, оскільки вони враховують лише втрати за держоблігаціями "периферійних" країн і не беруть до уваги подорожчання держоблігацій Німеччини, яке було значним останнім часом.
"МВФ дивиться упереджено. Вони бачать тільки погане", - заявила вона виданню.
Сальгадо також нагадала, що МВФ проводить подібні "песимістичні" розрахунки вже вдруге. Так, в жовтневому доповіді про фінансову стабільність за 2009 рік фонд, на її думку, некоректно оцінив втрати європейських кредитних організацій від світової фінансової кризи. Згодом МВФ довелося скорегувати свої оцінки.
Коментуючи розрахунки МВФ, Сальгадо також зазначила, що набагато кращим індикатором стабільності європейських банків є стрес-тести.
Напередодні голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу також заявив, що Євросоюз не має потреби в докапіталізації банків.
Європейська банківська асоціація опублікувала результати стрес-тестів банківського сектора ЄС в середині липня. Тести не пройшли вісім банків - п'ять іспанських, два грецьких і один австрійський.
За даними тестів, найбільші банки ЄС тримають менше третини суверенного боргу Греції - на суму приблизно 98,2 млрд євро. Загальний борг Греції становив на кінець минулого року близько 300 млрд. Приблизно 67% від цього обсягу тримали на своїх балансах грецькі банки. Німецькі інститути акумулювали 9%, французькі - 8%, кіпрські - 6%, бельгійські - 4%, банки Великобританії та Нідерландів - по 2%.
Ризик, прийнятий протестованими банками ЄС з ірландського суверенного боргу, склав 52,7 млрд євро (61% припадає на місцеві банки), за португальським - 43,2 млрд (63% припадає на місцеві банки).
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас