Moody's: Кредитування пов'язаних сторін залишається структурним недоліком банків СНД — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's: Кредитування пов'язаних сторін залишається структурним недоліком банків СНД

Кредит&Депозит
313
Кредитування пов'язаних сторін зберігається в банках Росії та країн СНД на дуже високому рівні і є їх структурним недоліком. Про це свідчать результати дослідження міжнародного рейтингового агентства Moody's. Звіт-Банки Росії та СНД: за даними проведеного дослідження, кредитування пов'язаних сторін залишається структурним недоліком-був опублікований у четвер на сайті агентства.
Кредитування пов'язаних сторін є одним з ключових факторів, що обумовили високий рівень проблемних кредитів в банках країн СНД. За даними Moody's, проблемні і реструктуровані позики становили в середньому 20% всіх кредитів на середину 2011 року.
На кінець 2010-го середній рівень кредитів, виданих банками СНД пов'язаним сторонам, дорівнював 10% від загального обсягу кредитів і 50% від акціонерного капіталу банків. Це в п'ять разів більше, ніж у банків Центральної та Східної Європи, і вдвічі вище, ніж у банків Близького Сходу.
Російські банки скоротили обсяг кредитів, виданих інсайдерам, з 43% капіталу в 2009 році до 41% у 2010-му у зв'язку з пожвавленням кредитного ринку.
Позитивні тенденції також спостерігалися в Казахстані, в Україні та у Вірменії. При цьому банки Азербайджану, Білорусі та Узбекистану, навпаки, збільшили кредитування пов'язаних сторін.
Серед основних причин високого рівня кредитування пов'язаних сторін у банках СНД можна назвати низький рівень корпоративного управління та ризик-менеджменту, високий апетит до ризику і низький рівень диверсифікації бізнесу в роздрібному сегменті й сегменті підприємств малого та середнього бізнесу, недоліки банківського нагляду і регулювання, відзначається в повідомленні.
-Високі кредитні ризики, пов'язані з кредитуванням пов'язаних сторін, є однією з причин низьких рейтингів банків країн СНД. Ми вважаємо, що кредитування інсайдерів свідчить про низький рівень корпоративного управління і слабких стандартах кредитного андеррайтингу-, - пояснює віце-президент, старший аналітик агентства Moody's Євген Тарзіманов, чиї слова наводяться в релізі.
-Недавні події навколо Банку Москви, на порятунок якого було потрібно 14 мільярдів доларів, висвітили ризики, пов'язані з інсайдерським кредитуванням. Кредитування пов'язаних сторін було також одним з ключових чинників, що викликали половину з 23 банківських дефолтів в СНД під час кризи-, - зазначив експерт.
Агентство відзначає, що банки часто занижують у звітності обсяги угод з пов'язаними сторонами, оскільки регуляторам і зовнішнім аудиторам буває важко їх виявити через складну і непрозорої структури власності банків і компаній регіону СНД. Хоча банківські регулятори визнали, що такі ризики були причиною великої кількості банківських дефолтів, практично жодних реальних реформ у цій галузі не проводиться, констатують аналітики.
У дослідженні аналітики Moody's використовували дані аудованої фінансової звітності за МСФЗ 116 рейтингованими агентствами банків Росії, Казахстану, України, Узбекистану, Білорусі, Вірменії та Азербайджану. На частку цих банків припадає 70-80% активів банківської системи відповідних країн. У відповідності до власних визначень агентство Moody's в деяких випадках скоригувало у більшу сторону заявлений банками рівень кредитування пов'язаних сторін, щоб більш точно відобразити величину інсайдерського ризику.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас