НБУ виїжджає на банках — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

НБУ виїжджає на банках

Казна та Політика
1814
Банківський регулятор бореться з інфляцією і девальвацією гривні за рахунок українських банків, знижуючи їх ліквідність. Зокрема, про це свідчать дані про максимальне падіння обсягу коррахунків банків за останні 5 років - з 15 до 12 млрд грн протягом одного місяця - серпня.
Банкіри вважають, що НБУ направив частину грошей з коррахунків на міжбанківський ринок, щоб знизити тиск локальної валютної кризи на гривню. Аналітики впевнені, що різке зниження ліквідності застопорить відновлення всієї банківської системи ще на рік, викликавши подорожчання гривневих ресурсів. Тому банки змушені піднімати процентні ставки по кредитах і депозитах.
Протистояння гривні проти долара США триває. При цьому нацвалюта має хороший захист з боку нинішнього уряду і Нацбанку, яким обвал гривні ніяк не вигідний, особливо напередодні парламентських виборів. У зв'язку з цим НБУ всіма можливими методами відтягує девальвацію української валюти.
Ці процеси не можуть не зачепити банківську систему України, ліквідність якої почала стрімко знижуватися. Нагадаємо, 26 серпня залишки на коррахунках банків опустилися до мінімальної за останні 5 років позначки в 12 млрд грн. Ще на початку серпня цей показник був на рівні 15 млрд грн. Станом на 31 серпня, залишки на коррахунках склали 13,789 млрд грн. Внаслідок цього ставка по одноденних міжбанківських кредитах "овернайт" зросла з 5% до 13%.
Куди пішли гроші з коррахунків банків, або по гарячих слідах НБУ
Експерти припускають, що частина грошей з коррахунків НБУ влив в стурбований зростанням інфляції міжбанківський валютний ринок, який зараз становить 15 млрд доларів. Також частина грошей пішла на закупівлю природного газу. Крім того, до зменшення обсягу коррахунків, за словами казначея банку "Національний кредит" Василя Невмержицького, призвела робота НБУ з повернення кредитів рефінансування, раніше виданих банкам. Так, з початку року фінустанови повернули регулятору 7,5 млрд грн. "Банкам потрібно працювати з тими ресурсами, які вони здатні залучити на ринку, а не оперувати коштами держави", - погодився з діями НБУ казначей. Хоча, варто відзначити, що порівняно з неповерненою Нацбанку сумою кредитів рефінансування - 64 млрд грн, частка виплачених боргів дуже мала, тому не могла надати сильного впливу.
Головними причинами падіння обсягів залишків на коррахунках залишаються побоювання НБУ щодо девальвації гривні. На це вказує наступний фактор. Скорочення коррахунків призводить до дефіциту поточної ліквідності банків, змушуючи їх скорочувати довгі валютні позиції, продаючи іноземну валюту на міжбанку. Відповідно, збільшення пропозиції валюти на ринку автоматично знижує тиск на гривню.
Банки підуть на підвищення
У той же час падіння ліквідності призводить до потреби більш активного залучення гривні на внутрішньому ринку і підвищення вартості гривневого ресурсу. "Це, в свою чергу, може спричинити звуження обсягів і можливостей кредитування реального сектора економіки країни", - підкреслює начальник управління грошових і валютних ринків VAB Банку Наталя Шишацька.
Василь Невмержицький зазначив, що негативні тенденції проявляються вже зараз. "Невеликі банки першими відреагували на ситуацію на ринку і почали підвищувати ставки по депозитах. В середньому, гадаю, прибутковість гривневих вкладів восени зросте на 1-1,5%. Аналогічне підвищення варто очікувати і за кредитними ставками", - підкреслив він.
Таким чином, за словами головного економіста ІГ "Арт-Капітал" Олега Іванця, НБУ вирішує проблеми економіки за рахунок банківської системи. На його думку, наслідком таких регуляторних заходів НБУ стане гальмування активності роботи банків як мінімум на півроку. "Якщо раніше можна було очікувати якогось відновлення кредитування бізнесу восени, то тепер - навряд чи. З урахуванням зовнішньої кон'юнктури, фінансова система буде відновлюватися ще рік, не менше", - підкреслив він.
Марк Поллок
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас