В Латвії пропонують ввести податок на банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

В Латвії пропонують ввести податок на банки

Казна та Політика
272
Латвійське політичне об'єднання "Центр згоди" (ЦЗ) розробило альтернативну пропозицію щодо консолідації державного бюджету країни, одним з джерел якої передбачається зробити спеціальний податок на банки. Про це ІА REGNUM повідомили в середу в прес-службі об'єднання.
"Ми пропонуємо рішення, яке спирається на досвід таких країн, як Австрія, Великобританія, Франція, Швеція, Німеччина. У всіх цих країнах є податки, доходи від яких спрямовуються на стабілізацію фінансового сектора, платники цих податків - самі банки", - заявив голова парламентської фракції "Центру згоди" Яніс Урбанович.
Згідно з проектом, розробленим ЦЗ, введення банківського податку збільшить доходи держбюджету не менше ніж на 18 млн латів (понад 25 млн євро) щорічно. "Наші розрахунки свідчать про те, що за останні десять років держбюджет втратив не менше 133 мільйонів латів (186 млн євро), оберігаючи банки. Ці цифри змушують замислитися про те, яку ціну заплатили мешканці країни за те, що банки збільшували свій прибуток. Сьогодні ж при проведенні заходів з консолідації держбюджету банки залишаються недоторканними, а економія відбувається за рахунок найбільш нужденних груп населення. ЦЗ вважає, що банки, які в "масні роки" активно роздмухували бульбашку на ринку нерухомості, також повинні нести солідарну відповідальність за події в країні", - зазначив Урбанович.
За інформацією латвійської Комісії ринку фінансів і капіталу, прибуток банківського сектора країни за сім місяців 2011 року склав 9,4 млн латів (13,4 млн євро). З прибутком в цьому році працюють 16 банків та 5 філій іноземних банків із загальною часткою активів 84,6%. За період з січня по липень 2010 року збитки банківського сектору Латвії досягли 312,8 млн латів (437,3 млн євро).
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас