Мінпромторг РФ розглядає можливість продовження мита на ввезення труб в МС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінпромторг РФ розглядає можливість продовження мита на ввезення труб в МС

Казна та Політика
180
Міністерство промисловості і торгівлі Російської Федерації вчора порушило повторне спеціальне захисне розслідування щодо імпорту нержавіючих труб діаметром до 426 мм на єдину територію Митного союзу (МС), повідомили в комісії МС.
Термін дії нинішньої мита закінчується 30 жовтня. "В рамках повторного розслідування передбачається проаналізувати інформацію зацікавлених осіб з питання збереження, лібералізації, продовження чи скасування чинного спеціального захисного заходу", - йдеться в повідомленні. Про це пише "Комерсант-Україна".
Які з російських компаній звернулися до комісії, невідомо. Але в 2007 році Мінпромторг РФ проводив розслідування за заявою Волзького і Синарського (входять в Трубну металургійну компанію), а також Челябінського і Первоуральського трубних заводів (група ЧТПЗ). Заявники скаржилися, що в 2004-2006 роках обсяги поставок нержавіючих труб до Росії зросли на 207%, що істотно скоротило їх частку. За підсумками розслідування Мінпромторг РФ в 2008 році ввів спеціальне мито в розмірі 28,1%, але в 2011-му розмір мита був знижений до 9,9%, але не менше 1,5 тис. дол. за тонну ввезеної продукції.
Введення мит дозволило захистити російських виробників, говорить представник прес-служби Трубної металургійної компанії Ілля Житомирський. "Ми хочемо рівних умов конкуренції, які дозволяють бути присутнім на ринку не за рахунок демпінгу, а завдяки реальним конкурентним перевагам", - зазначив він.
У Кабміні вважають, що Україна може домогтися скасування мит. "На рівні технічних експертів ми обговорювали це питання з комісією Митного союзу. Нам дали зрозуміти, що ситуація позитивна", - зазначив урядовий уповноважений по співпраці з країнами СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян.
Росія зараз є найбільшим ринком збуту для українських виробників нержавіючих труб, найбільшим з яких є холдинг Centravis сім'ї Атанасова. За даними ДП "Держзовнішінформ", в 2010 році на РФ припадало 37,7% всього експорту даної продукції з України. Причому в минулому році, навіть незважаючи на дію мит, Україна змогла збільшити загальний експорт труб на 10,4%, до 12,53 тис. т, а в Росію - на 18,1%, до 4,73 тис. т. "Правда, це може пояснюватися низькою базою порівняння 2009 року, коли продажі впали внаслідок кризи", - відзначає директор економічних програм Центру ім. Разумкова Василь Юрчишин.
1 червня комісія МС прийняла перше рішення щодо України - затвердила список товарів, яких торкнулися антидемпінгові та спеціальні захисні заходи, що діють у кожній із країн союзу. Ці заходи стосувалися сталевих (діаметром до 820 мм) і нержавіючих труб з України, а також поліамідної технічної нитки (скловолокно), столового начиння, машинобудівних кріплень і кріпильних виробів.
Заступник керівника департаменту з питань гірничо-металургійного комплексу "Держзовнішінформу" В'ячеслав Попов тоді говорив, що введенням мита на українські товари скористаються російські конкуренти, які отримають можливість наростити свою присутність в Казахстані і Білорусії.
Нагадаємо, 21 січня Мінпромторг РФ пропонував з 31 січня 2011 р. терміном на п'ять років продовжити дію загороджувальних мит на імпорт сталевих труб з України, що поставляються поза квотами, а також підвищити чинний на даний момент рівень мит.
Раніше, 30 грудня 2010 р. Україна і Росія уклали угоду про збільшення квоти на безмитне ввезення українських труб на територію РФ в 2011 р. до 300 тис. т.
Термін дії угоди від 2005 р. про регулювання поставок деяких видів сталевих труб, що походять з України і ввозяться на митну територію РФ, був продовжений до 31 грудня 2011 р.
У 2010 р. квота на безмитне ввезення українських труб в РФ становила 260 тис. т. У квітні 2010 р. РФ і Україна підписали протокол про внесення відповідних змін до угоди між Мінекономрозвитку РФ і Мінекономіки України про регулювання поставок деяких видів сталевих труб, що походять з України і ввозяться на митну територію РФ.
Відзначимо, Україна скоротила експорт труб в 2010 р. в порівнянні з 2009 р. на 6,7% - до 1,286 млн т.
Квоти на безмитну поставку української трубної продукції були введені в 2005 р. на основі угоди, яка передбачала добровільні кількісні зобов'язання п'яти українських заводів на поставку широкої номенклатури трубної продукції до Росії. На такі обмеження вони погодилися в обмін на незастосування антидемпінгових мит, введених Росією з результатами розслідування 29 грудня 2005 терміном на 5 років.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас