Тільки для "білих" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Тільки для "білих"

Казна та Політика
1419
Процедура автоматичного відшкодування ПДВ, закріплена в новому Податковому кодексі, поки залишається долею обраних підприємств. Компанії, які не добилися такого права, можуть оскаржити невтішний для себе вердикт у вищій податкової інспекції або адміністративному суді, але там часто стають на бік державного органу. Експерти відзначають, що одним із критеріїв процедури отримання права на автоматичне відшкодування ПДВ, що передбачає відповідальність підприємства за всіх недобросовісних постачальників, є втіленням солодких мрій фіскальних органів про кругову поруку платників податків.
Під тиском Міжнародного валютного фонду цієї весни українська влада поспішила запустити процедуру автоматичного відшкодування ПДВ. До список суб'єктів, які першими пройшли жорсткі критерії відбору, пощастило потрапити тільки 24 компаніям. Втім, на ці великі підприємства припало близько 15% всього обсягу запитаного до відшкодування податку, тобто 457 млн грн. За даними Державної податкової служби (ДПС), у травні правом своєчасного повернення коштів скористалися 90 підприємств, а в червні - вже 122 великі компанії, які отримали 2,2 млрд грн (майже 70% всього ПДВ, що повертається).
Але для широкого кола платників податків відшкодування ПДВ в автоматичному режимі залишається недоступним. "Головною причиною подібної вибірковості є встановлені Податковим кодексом (ПК) критерії відбору, які від початку не передбачають для широкого кола платників податків можливості претендувати на відшкодування ПДВ в автоматичному режимі, - говорить старший юрист юрфірми 'Василь Кисіль і партнери' Іван Юрченко.- Застосування цих критеріїв дозволяє домогтися практично стовідсоткового виключення претендентів, що, як видно, замислювалося із самого початку". Механізм автоматичного бюджетного відшкодування ПДВ фактично поширюється лише на експортерів, що забезпечує таким підприємствам привілейоване становище порівняно з компаніями, орієнтованими на внутрішній ринок. Так, за словами керівника податкової практики юридичної фірми "DLA Piper Україна" Світлани Мусієнко, за бортом автоматичного режиму залишилася велика кількість підприємств, які не займаються експортом, але мають право на бюджетне відшкодування. Серед них, наприклад, будівельні (девелоперські) компанії, підприємства, що інвестують значні кошти в основні фонди, порівняно з якими експортери отримують певні преференції. Тому Мусієнко вважає розширення переліку підприємств-платників податків однією з найактуальніших змін, які необхідно внести в механізм автоматичного бюджетного відшкодування.
Списки підприємств, що пройшли суворий відбір ДПС, дозволяють скласти уявлення про те, кому віддається пріоритет. Так, на думку партнера міжнародної юридичної фірми Integrites Аліни Плющ, очевидними преференціями користується виробничий бізнес, підконтрольний великим фінансово-промисловим групам. Але при цьому жодне з невеликих або підприємств, що мають незначний оборот, практично не має шансів пройти відбір податківців. "На практиці за інших рівних умов більше шансів отримати автоматичне відшкодування ПДВ у великої 'білої' компанії, яка платить багато податків, які забезпечують наповнення місцевого бюджету, - говорить партнер адвокатської фірми 'Паритет' Олена Ткаченко.- Податківцям доводиться рахуватися з такими компаніями, щоб уникнути зміни їх місцезнаходження або переходу на тіньові схеми".
Фіскал капіталізму
В критеріях, визначених наказом ДПС №42 від 25 січня 2011 року, яким повинен відповідати платник податків для отримання права автоматичного відшкодування ПДВ, міститься низка важкоздійснюваних для більшості компаній вимог. На думку опитаних експертів, каменем спотикання стає наявність розбіжностей між заявленою сумою податкового кредиту підприємства з ПДВ та задекларованими ПДВ-зобов'язаннями контрагентів компанії. За словами партнера адвокатської фірми Astapov Lawyers Тетяни Кузьменко, це стара позиція податкової, згідно з якою відшкодування ПДВ можливе тільки у випадку, якщо всі ланки ланцюга постачальників і посередників, від виробника до кінцевого експортера, задекларували і виконали свої зобов'язання з виплати ПДВ. Отже, наявність, умовно кажучи, слабкої ланки ставить під сумнів позитивне рішення питання. Причому, за інформацією пані Кузьменко, фіскальні органи можуть відмовити експортеру в автоматичному відшкодуванні, якщо в ланцюзі буде виявлений платник єдиного податку або неплатоспроможне підприємство із заборгованістю з ПДВ. На думку юристів, правомірність такої позиції дуже сумнівна. Адже фактично ДПС покладає на підприємства відповідальність за недобросовісних платників податків, виявлених в ланцюгу постачальників. "Подібні критерії фактично здійснюють мрію податківців про кругову поруку платників податків, - вважає Іван Юрченко.- Покладена на підприємства відповідальність за сплату ПДВ його контрагентами в енному поколінні стає найбільшою перешкодою для претендентів на 'автомат'. Адже цей процес жодним чином не контролюється платником податків. Застереження, що загальна сума розбіжностей між сумами податкового кредиту підприємства та податкових зобов'язань його контрагентів не повинна перевищувати 10% від заявленої підприємством суми бюджетного відшкодування, не грає особливої ролі. Адже на практиці без будь-яких підстав, передбачених ПК, податківці беруть розрахункові дані за останні три роки. Як наслідок, у деяких підприємств вищезгаданий показник перевищує 100%".
Менш значною проблемою, яка також часто унеможливлює автоматичне відшкодування ПДВ, є недостатній розмір середньої заробітної плати працівників підприємства. Згідно з вимогою ДПС, цей показник повинен становити не менше 2,5 мінімальних заробітних плат, встановлених законом. "Експертами вже неодноразово зазначалося, що передбачений ПК взаємозв'язок між кількістю персоналу або розміром зарплати і правом на відшкодування ПДВ виглядає трохи дивно, оскільки жоден з цих критеріїв не має стосунку до сумлінності платника, - вважає Аліна Плющ.- Не менше запитань викликає і неможливість відшкодування з моменту початку процедури реорганізації платника".
Тонка корекція
"Як показує практика окремих наших клієнтів, потрапити до переліку на автоматичнк відшкодування реально, але за умови, що підприємство відповідає всім передбаченим ПК критеріям", - каже Світлана Мусієнко. Невідповідність підприємства критерію мінімального рівня середньої заробітної плати при бажанні платника податків вирішується шляхом відмови від практики винагороди в конвертах. Набагато складніше добитися позитивного вирішення питання про автоматичне відшкодування ПДВ при виявленні розбіжності сум податкового кредиту і зобов'язань контрагентів. "Подібна розбіжність може бути викликана некоректною роботою внутрішнього програмного забезпечення з обліку ПДВ в податкових органах. На практиці це непорозуміння усувається шляхом виснажливих звірок з податковими інспекторами, - зазначає Світлана Мусієнко.- Якщо ж прецедент виник через несумлінність деяких контрагентів, які не декларують свої зобов'язання і не сплачують ПДВ до бюджету, єдиним ефективним рішенням є відмова від частини податкового кредиту, за яким виникли розбіжності. Правда, в цьому випадку фактична ціна автоматичного відшкодування ПДВ для деяких підприємств може виявитися занадто високою". У свою чергу Аліна Плющ відзначає, що до невиконання вимог ПК у частині розбіжностей в показниках з контрагентами нерідко призводять відпрацьовані схеми мінімізації податкових зобов'язань. Причому, на її думку, без зменшення податкового тиску на бізнес цю проблему навряд чи вдасться вирішити кардинально. В цілому ж, за оцінкою експертів, описаний вище механізм стає для фіскалів не стільки методом боротьби за чистоту бізнесу, скільки універсальним інструментом для відсікання небажаних кандидатів.
Система "напівавтомат"
За словами Олени Ткаченко, проблемою багатьох платників податків є не стільки їх невідповідність вищезгаданим критеріям, скільки суб'єктивне бачення працівників податкових органів. "На сьогодні ми, в кращому випадку, маємо якусь систему 'напівавтомат', - констатує пані Ткаченко.- У процедурі залишається чимало можливостей для втручання людського фактора, здатного звести нанівець всі починання". Незважаючи на заяви податківців про те, що вибір на основі заданих параметрів здійснює комп'ютерна програма, запускають її, мабуть, в ручному режимі. Так, перевірка на відповідність описаним вище критеріям повинна проводитися автоматично протягом 15 календарних днів після граничного терміну подання звітності. На практиці, за інформацією Тетяни Кузьменко, терміни такої перевірки часто затягуються на невизначений час, і у платників податків, по суті, немає правової можливості прискорити цей процес. Компанії, що пройшли відбір, згідно з процедурою, описаною в ст. 200 ПК, перед відшкодуванням ПДВ піддаються камеральній перевірці. "Стандартним результатом цього заходу є акт про виявлені порушення, до моменту усунення яких про відшкодування ПДВ не може бути й мови, - каже Аліна Плющ.- Таким чином, крім встановлених досить спірних критеріїв відбору, у податкової є важелі для додаткового відсіву претендентів".
Незгодні з рішеннями податківців можуть подавати скарги, але вищестоящий податковий орган найчастіше дотримується аналогічної позиції. А адміністративні суди, вважає Олена Ткаченко, все частіше своєю основною функцією бачать наповнення відповідного бюджету, а не захист законних прав сторони спору. За словами прем'єр-міністра Миколи Азарова, поки тільки 6 компаній не побоялися оскаржити відмову ДПС в достроковому відшкодуванні. Пані Ткаченко звертає увагу на те, що існуючою процедурою автоматичного відшкодування ПДВ не передбачена можливість проведення документальної перевірки, тому податківці можуть завітати на підприємство відразу після отримання ним відшкодування та встановити, що воно було неправомірним. "У цьому випадку платник податків ризикує не тільки повернути бюджету весь отриманий ПДВ, але ще й заплатити штраф", - зазначає пані Ткаченко.
У деяких експертів перспективи повного переходу на автоматичний режим відшкодування ПДВ до кінця 2011 року, про що в даний час заявляють представники уряду, викликають деякі сумніви. На думку Аліни Плющ, в умовах, коли, за офіційними даними Держказначейства, сума заборгованості з відшкодування ПДВ неухильно зростає, складно робити якісь певні висновки щодо перспектив повернення податку в автоматичному режимі. У той же час Іван Юрченко припускає, що, оскільки чинним законодавством автоматичне відшкодування ПДВ усім платникам податків не передбачено, подібні обіцянки влади реалістичні. "Взявши до уваги встановлені ПК критерії, а також практику їх застосування, можна припустити, що якийсь умовний резерв дійсно буде виплачений до кінця року", - прогнозує Юрченко.
Марія Бабенко
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас