Кредити дорогого варті — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредити дорогого варті

Кредит&Депозит
1373
Вчора Промінвестбанк (ПІБ) повідомив своїм клієнтам про підвищення базової ставки овердрафт на вересень з 18% до 24% річних. Така вартість коротких грошей для поповнення обігового капіталу клієнтів поширюється на договори овердрафтів з плаваючою ставкою, укладені раніше, і які будуть укладені в цьому місяці. Ставка овердрафту підвищується вже три місяці поспіль після того, як вона досягла мінімального з початку року рівня - 13,9% річних (у січні вона становила 20%).
ПІБ - не єдиний банк, що має таку високу вартість коротких кредитних ресурсів. На цьому рівні овердрафт пропонують для малого та середнього бізнесу ПриватБанк і УкрСиббанк (для беззаставних кредитів). Найбільші банки, опитані вчора, стверджували, що не підвищували ставку овердрафт останні два місяці, але готові змінювати її. "Ставка буде змінюватися в залежності від загальної ситуації на ринку", - відзначив в. о. начальника управління клієнтів мікро- та малого бізнесу Укрсоцбанку Дмитро Пипський.
Фінансисти наголошують, що базові ставки застосовуються до клієнтів диференційовано залежно від їх кредитної історії та фінансового стану. Наприклад, в УкрСиббанку овердрафти надають тільки клієнтам, які обслуговуються в установі не менше року. "Ставка також залежить не тільки від якості покриття (забезпечення), рівня ризику клієнта, але і від обсягів крос-продажів: валютні платежі, купівля-продаж валюти, зняття готівки, зарплатно-карткові проекти, еквайринг, документарні операції. Тобто, якщо клієнт активно користується продуктами, то ставка для нього може бути переглянута у бік зниження", - розповів директор департаменту корпоративного бізнесу банку "Фінанси та Кредит" Дмитро Спичак.
Подорожчання кредитів банкіри пояснюють падінням ліквідності банківської системи. "Це поточне відображення ситуації на міжбанківському ринку. Овердрафт фондується в основному за рахунок коштів, залучених з міжбанку, що відбивається на ціні коротких коштів для клієнтів", - сказав директор з розвитку корпоративного сектора і філіальної мережі ПІБ Владислав Кравець. 30 серпня залишки коштів на кореспондентських і поточних рахунках банків склали 12,9 млрд грн. Це призвело до максимальної з 19 березня 2009 року вартості кредитів овернайт на міжбанку в 13,2%. Таку динаміку банкіри відображають і в інших продуктах. "В останній тиждень намітилася тенденція до підвищення ставок по депозитах, отже, і ставки по кредитах будуть переглядатися", - пояснив Дмитро Спичак.
Втім, зростання ставок може зупинитися. "Як тільки обсяг кореспондентських рахунків підніметься до 18 млрд грн, то ціна на ресурси відразу знизиться", - упевнений Владислав Кравець. Наприкінці місяця Мінфін погасив свої облігації на 1,6 млрд грн в основному за рахунок власних коштів, і ця сума повинна з'явитися в системі (вчора коррахунки банків вже підвищилися на 883,5 млн грн, до 13,79 млрд грн). У вересні уряд погасить держоблігації ще на 5,9 млрд грн, але підвищення ліквідності банкіри не зможуть відобразити у своїх ставках раніше жовтня. "Овернайт вже подешевшав до 8-10%, і з продовженням ситуації клієнти стануть просити відобразити це зниження в своїх кредитних ставках", - вважає Кравець.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас