Фонди особливого призначення — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фонди особливого призначення

Фондовий ринок
488
Оприлюднені на сайті регулятора зміни до закону про ІСІ зайняли 45 сторінок. У документі Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку спробувала усунути проблему розрахунку вартості сертифікатів пайового фонду при їх продажу або викупі назад в інвесторів. Зараз керуюча компанія зобов'язана задовольнити заявку покупця/продавця за ціною вчорашнього дня, що провокувало активні спекуляції - сертифікати поверталися фондам в день обвалу фондового ринку і викуповувалися в день його стрімкого зростання. Тепер заявка на проведення операцій із сертифікатами буде задовольнятися за цінами того дня, коли були перераховані гроші або папери.
Серед інших змін варто відзначити надання ІСІ можливості необмежену кількість разів продовжувати термін дії фонду. Зараз це можливо один раз за умови падіння вартості чистих активів фонду (ВЧА) за рік більш ніж на 20%. Але збережений достроковий викуп сертифікатів у учасників, які проголосували проти продовження терміну роботи фонду.
Найсуттєвіші зміни зачепили класифікацію ІСІ - вводяться сім спеціалізованих фондів: грошового ринку; державних цінних паперів; облігацій; акцій; індексні фонди; банківських металів і фонди фондів. Для кожного з них встановлено чіткий список інструментів для інвестування. Тримати кошти в інших інструментах буде заборонено, наприклад, фонд акцій не зможе купувати облігації. Новими для ринку будуть індексні фонди, які зможуть вкладати тільки в цінні папери, що входять у кошик індексу певного. А також ІСІ фондів, які будуть скуповувати сертифікати інших ІСІ (крім венчурних фондів і фондів, якими управляє та ж КУА). Фонд банківських металів зможе інвестувати в золото, срібло, платину, паладій, поточні та депозитні рахунки в них, цінні папери біржових фондів у таких металах, а також похідні, базовим активом яких є наведені вище інструменти. Універсальними для всіх типів фондів будуть тільки грошові кошти. Причому фонди зможуть купувати іноземну валюту.
Незважаючи на вузькість інструментів для вкладень такими фондами, вони будуть вважатися відкритими та інтервальними. Ініціатор введення спеціалізованих ІСІ, президент ІГ "Універ" Тарас Козак, розповів, що вимоги до структури диверсифікації таких фондів будуть "м'якішими". "Зараз індексні фонди можна створювати тільки в закритому вигляді, тому що у публічних фондів є обмеження - не більше 5% одного емітента від ВЧА. Але ж є акції, які мають вагу в індексі близько 15%", - зазначив він. Вимоги до структури активів повинна буде встановити комісія, але очікується, що в акції одного емітента буде дозволено вкладати 10% ВЧА.
Тарас Козак не сумнівається в успіху спеціалізованих фондів: "У Росії фондів зі змішаними інвестиціями значно менше, ніж фондів акцій". "Чим більша лінійка інструментів фондів, тим більш повно можуть бути задоволені вишукані смаки окремих інвесторів", - погодився віце-президент КУА "Кінто" Анатолій Федоренко. На думку директора КУА-АПФ "Трійка Діалог Україна" Олександра Панченка, такі фонди будуть популярні, оскільки до теперішнього часу деякі з них в Україні просто неможливо було створити на законодавчій основі.
"Я не вірю в те, що зараз люди підуть на фондовий ринок, а особливо у фонди. Краще б комісія затвердила положення про оцінку проблемних активів, щоб показати, скільки реально коштують сертифікати фондів", - поділився з нами керівник однієї з керуючих компаній. Він зазначив, що деякі з фондів будуть нести великі ризики - при розміщенні коштів на депозиті ІСІ в останню чергу претендують на їх повернення у разі банкрутства банку. "Оскільки все обмежено одним інструментом, то ризики більші, ніж у диверсифікованих фондів", - зазначає Анатолій Федоренко.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас