"Газпром": "Нафтогаз України" зобов'язаний оплачувати не менше 33 млрд куб. м газу за умовою контракту — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Газпром": "Нафтогаз України" зобов'язаний оплачувати не менше 33 млрд куб. м газу за умовою контракту

Казна та Політика
647
"Нафтогаз України" за умовами чинного контракту на поставку газу з РФ на Україну повинен оплачувати поставки з розрахунку не менш ніж 33 млрд куб. м, заявив голова правління ВАТ "Газпром" Олексій Міллер.
"Газпром" в 2012 р. може поставити на Україну і 27, і 26, і 29 млрд куб. м газу. І навіть взагалі не поставляти газ, якщо Україна цього захоче. Але питання зовсім не в цьому, а в тому, що в будь-якому випадку НАК "Нафтогаз України" буде оплачувати поставки з розрахунку не менш ніж 33 млрд куб. м. Такі умови "бери або плати" за чинним контрактом, і вони застосовуються як цього року, так і протягом усього терміну контракту", - сказав Міллер журналістам.
Раніше повідомлялося, з посиланням на заяву міністра палива та енергетики України Юрія Бойко, що Україна планує в 2012 р. купити у "Газпрому" 27 млрд куб. м газу проти 40 млрд куб. м в 2011 р. Перед цим уряд України заявляв, що Київ має намір протягом найближчих років утричі скоротити закупівлю газу в Росії за рахунок енергозбереження, розвитку альтернативної енергетики і заміни газу на вугілля.
Контракт на поставку газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни, яка розраховується за загальноприйнятою європейською формулою. У квітні 2010 р. "Газпром" і "Нафтогаз України" погодили знижку на газ для України, за якою зниження становить 30% від ціни газу, але не більше 100 дол за 1 тис. куб. м. Знижка була надана в обмін на згоду України пролонгувати перебування на своїй території Чорноморського флоту РФ. Знижка поширювалася на обсяги постачань до 30 млрд куб. м в 2010 р. і 40 млрд куб. м - в наступні роки.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас