Банківський регулятор ЄС розглядає механізми допомоги банкам на випадок кризи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банківський регулятор ЄС розглядає механізми допомоги банкам на випадок кризи

Казна та Політика
301
Європейська банківська організація (ЄБО) розглядає можливі опції для надання фіндопомоги банкам регіону, які будуть зазнавати труднощів з ліквідністю, повідомляє газета The Financial Times.
Серед розглянутих варіантів - нова схема надання гарантій під банківські облігації, яка є "суперечливою" і зажадає розширення повноважень Європейського фонду фінансової стабільності (ЕФФС). Можливі механізми допомоги банкам будуть розглянуті на засіданні європейських офіційних осіб наступного тижня, проте вже зараз відомо, що низка країн виступає проти подібного кроку.
Серед них, зокрема, Німеччина, фінрегулятор якої (BaFin) виступив проти пропозиції дати ЕФФС можливість надавати грошові кошти банкам безпосередньо. Згідно з чинним законодавством, фонд може надати їх шляхом виплати кредитів державам, які потім використовують їх для рекапіталізації банків. "ЄБО не має повноважень розглядати подібні питання самостійно", - заявив представник BaFin.
Тим часом, сама банківська організація відкидає спекуляції щодо закликів рефінансування європейських банків, оскільки "стрес-тести, що завершилися в липні, показали, що фінансові організації мають достатню кількість коштів, що дозволяють сформувати "подушку безпеки" на випадок важкої кризи".
Водночас ЄБО турбує ліквідність банків у середньо-і довгостроковій перспективі зважаючи підвищеної волатильності їх котирувань на фінансових ринках. За останні три місяці залежність низки банків від ЄЦБ значно збільшилася. Так, за підрахунками Morgan Stanley, італійські фінансові організації практично подвоїли розмір допомоги, яку вони отримують від європейського фінрегулятора - до 80 млрд євро на кінець липня.
Рішення про створення органу з підтримки фінансової стабільності в Європі через надання фінансової допомоги державам єврозони в подоланні економічних труднощів (ЕФФС) було схвалене в травні 2010 року. У липні поточного року глави 17 держав та урядів регіону схвалили рішення розширити обсяги фонду до 440 млрд євро. Між тим, в ході прес-конференції за підсумками зустрічі президента Франції Ніколя Саркозі і канцлера ФРН Ангели Меркель 17 серпня лідери найбільших економік Європи заявили про недоцільність його подальшого збільшення, запропонувавши оптимізувати монетарні політики країн регіону для скорочення потреб у зовнішній фінансовій підтримці.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас