Коморовський: Процес над Тимошенко є перешкодою на шляху України до ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Коморовський: Процес над Тимошенко є перешкодою на шляху України до ЄС

Кримінал
498
Судовий процес над екс-прем'єр-міністром України Юлією Тимошенко, який на Заході сприймають як процес політичний, а не кримінальний, є перешкодою на шляху України до ЄС. Про це заявив Президент Польщі Броніслав Коморовський в інтерв'ю польському TVP Info, коментуючи свою зустріч з Президентом України Віктором Януковичем.
"Однак, роль друга, а Польща є другом України, висловлювати також гіркі слова правди... Україна повинна розвіяти будь-які сумніви, що це неполітичне питання", - зазначив Президент Коморовський.
Коморовський також підкреслив, наскільки важлива польська роль в процесі вступу України до Європейського Союзу. "Польща є не лише адвокатом, а й другом і добрим прикладом для України", - сказав Президент Польщі.
У свою чергу, заступник міністра закордонних справ Польщі Єжи Помяновський повідомив, що справа Тимошенко стала однією з головних тем зустрічі, оскільки нинішні події в Печерському суді, де судять екс-прем'єра, можуть викликати "міжнародні наслідки". "Проблема і в тому, як виглядає процес, і в тому, як його сприймає Захід. Багато світових лідерів висловили занепокоєння цією справою", - заявив дипломат в інтерв'ю польському радіо.
Зазначимо, робочий візит Віктора Януковича до Польщі став його першою зустріччю з кимось із західних лідерів після затримання екс-прем'єра Юлії Тимошенко. Броніслав Коморовський запросив українського колегу поговорити про це в неформальній обстановці у своїй резиденції на березі Балтійського моря.
В Україні оприлюднили мінімум інформації про візит. "Сторони обговорили питання європейської інтеграції, зокрема, питання підготовки Угоди про асоціацію та створення зони вільної торгівлі з Європейським союзом", - йдеться в офіційному повідомленні. Від докладніших коментарів в Адміністрації Президента відмовилися. Не відбулася і підсумкова прес-конференція глав держав.
Юлії Тимошенко інкримінують перевищення службових повноважень при підписанні газового контракту між НАК "Нафтогаз України" і "Газпромом" на початку 2009 р. (ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу України). 5 серпня 2011 р. суд змінив їй запобіжний захід з підписки про невиїзд на арешт, після чого Тимошенко помістили в Лук'янівське СІЗО. Цей крок викликав широкий міжнародний резонанс.
Нагадаємо, на початку липня ц.р. посол Польщі в Україні Генрік Литвин заявив, що угода про асоціацію України і ЄС може бути підписана не раніше другого півріччя 2012 р. "Ми також думаємо, що цього року переговорний процес завершиться, проте для підписання договору належить пройти складну бюрократичну процедуру. Текст документа потрібно перекласти на 22 мови, потім він має бути перевірений в столицях країн-членів ЄС. Все це вимагає часу, тому підписання договору про асоціацію технічно можливе не раніше другої половини 2012 р. Але я хочу підкреслити, головне - завершити переговорний процес. Після того як текст договору буде узгоджений на політичному рівні, його підписання буде тільки питанням часу", - зазначив посол.
Щодо згадки в документі перспективи членства України в ЄС, за словами Литвина, в Євросоюзі слова, записані в документах і що прозвучали в офіційних заявах, мають величезне значення, в тому числі правове. "...Насправді в Європі ні в кого немає сумнівів, що в України є європейська перспектива, що членство країни в ЄС можливе", - підкреслив посол.
28 червня ц.р. голова Європарламенту Єжи Бузек заявив, що Україна залишається головним партнером ЄС на Сході і він очікує, що роботу над угодою про асоціацію вдасться завершити ще під час польського головування в ЄС (відповідні функції Варшава прийняла на себе в липні, і буде виконувати їх до кінця року).
Відзначимо, 22 червня ц.р. Віктор Янукович та міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський обговорили можливість підписання договору про асоціацію між Україною та ЄС. "Ми відпрацювали спільний план дій під час головування України в Раді Європи і під час головування Польщі (в ЄС). У нас є великі спільні можливості вирішити разом багато питань порядку денного, які стоять сьогодні перед нами. Безумовно, для нас є найважливішим пріоритетом прискорення інтеграції України в Європейський Союз", - заявив Янукович.
За його словами, основними є три питання порядку денного: "Перше питання - це лібералізація візового режиму... Друге - створення Зони вільної торгівлі та підписання договору про асоціацію". Третім і найважливішим пунктом в цьому плані дій, за словами Януковича, є надання підтвердження Євросоюзом перспективи вступу України до ЄС.
Раніше, 13 квітня Віктор Янукович під час зустрічі c прем'єр-міністром Польщі Дональдом Туском заявив, що європейська інтеграція залишається незмінним пріоритетом України.
Україна та ЄС розпочали переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу до ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України і ЄС, буде називатися "Угода про асоціацію".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас