"Дочки" підставили плече — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Дочки" підставили плече

Кредит&Депозит
1834
Днями вийшла піврічна звітність угорської OTP Group, згідно з якою частка іноземних дочірніх компаній у структурі скоректованого консолідованого прибутку групи склала 30% (або 36% від нескоректованого прибутку). У той же час чистий прибуток материнської структури OTP Bank Plc. (В розрізі основної банківської діяльності в Угорщині) знизився на 24%. Звідси випливає висновок, що підвищення ефективності діяльності групи було повністю зумовлене більш високими результатами неугорських дочірніх компаній.
Варто нагадати, що про тенденцію збільшення частки східноєвропейських і, зокрема, українських "дочок" в структурі доходів європейських банків писали ще в листопаді минулого року. Автор статті тоді цитував матеріали зарубіжної преси, де прогнозувалося, що за результатами 2010 р. "прибуток дочірніх структур в Росії, Україні та в країнах Східної Європи складе майже 40% від прибутків груп". А також те, що "банки Росії і Україні показують фінансовий результат, що перевершує всі очікування, і присутність в цих країнах для європейських фінансових груп стає головним стратегічним напрямком".
Разом з тим опитані експерти і банкіри оцінюють перспективи банківських "дочок" іноземних "мам" зі стриманим оптимізмом. За словами заступника голови правління "Ерсте Банку" Андреаса Клінген, не варто однаково оцінювати ситуацію в Україні та Росії, осеільки за результатами першого півріччя російські "дочки" західних банків демонструють досить непогані показники в порівнянні з "дочками" в Україні. "Якщо ж говорити про банк в Україні, то на тлі групи банк маленький, і якщо виникнуть хоч якісь складнощі - материнська структура завжди зможе нас підтримати", - запевняє банкір. При цьому він відзначає, що поліпшення бізнес-результатів "Ерсте Банку" відбувається поступово внаслідок активізації кредитування, успішних операцій з цінними паперами, збільшення комісійного результату, а також розширення клієнтської і ресурсної бази.
Роблячи екскурс в історію питання, аналітик інвестиційної компанії Concorde Capital Світлана Рекрут нагадує, що в період фінансової кризи іноземні материнські банки вливали чималі кошти в дочірні структури. В основному - для покриття збитків у результаті нарощення резервів. Більше того, на відміну від вітчизняних банків, іноземні підходили до резервування набагато більш консервативно. І це можна бачити в співвідношенні сформованих резервів до портфеля активів, яке у деяких іноземних банків перевищувало 40% (середнє значення по системі - близько 19%).
Нарощення ж резервів відбувалося за рахунок прибутку, відповідно, фінансові результати багатьох іноземних "дочок" в Україні виявилися глибоко в "червоній зоні" і тільки недавно почали потроху відновлюватися. "Розраховувати на стрімке відновлення прибутковості в 2011-му і 2012 р. не варто. Таким чином, і істотного внеску в консолідований фінансовий результат груп, швидше за все, не буде", - говорить експерт.
Крім того, зазначає вона, у багатьох європейських груп українські "дочки" займають незначну частку в загальній структурі присутності на іноземних ринках і істотного впливу на загальний фінансовий результат не мають. При цьому варто зазначити, у разі виникнення нових негативних шоків для банківської системи України в майбутньому стійкість банків з іноземним капіталом буде вищою в порівнянні з 2008 р. І, відповідно, потреба в додаткових фінансових вливаннях з боку дещо ослаблих "мам" буде значно нижчою, що вже непогано.
Поки ж ринки відновлюються більш динамічно, ніж розвинені. І це нормально, стверджує Олег Іванець, економіст інвестиційної групи "Арт-Капітал". Адже нинішнє активне зростання всього лише компенсує глибоке падіння в період кризи. Крім того, нагадує експерт, європейські банки обтяжені низкою додаткових обмежень і податкових зобов'язань з метою стабілізації фінансової системи периферійних країн ЄС.
У той же час українські банки жили відносно солодким життям буквально до червня-липня поточного року, коли НБУ почав жорстко боротися з інфляцією і валютною нестабільністю за рахунок банків. "Якщо говорити про ситуацію на даний момент, то "позитив" вже витрачено. НБУ так жорстко стиснув можливості банків, що практично всі кредитно-фінансові установи зараз у досить скрутному становищі в плані формування прибутку", - констатує співрозмовник. На його думку, стабільності банківської системи це не загрожує, оскільки регулятор просто сповільнив розвиток банківської системи, перекривши доступ до низки другорядних високоприбуткових операцій (зокрема, спекуляцій на валютному ринку). Але й про прибуток мова вже не йде. Тому до моменту, коли "Україна врятує Європу", ще далеко. "Поки, незважаючи на успіхи першого півріччя, більш актуальна ідея - "Захід нам допоможе", - підсумовує експерт.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас