Національний банк утримує платіжний баланс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Національний банк утримує платіжний баланс

Валюта
1106
Профіцит платіжного балансу липня в розмірі $108 млн виявився найкращим з квітня, коли отримання першого траншу від приватизації "Укртелекому" забезпечило високий - $1,03 млрд - приплив валюти. В цілому за підсумками семи місяців позитивне сальдо платіжного балансу становило $1,9 млрд, дозволивши збільшити резерви НБУ до $37,8 млрд.
Збільшення валютних надходжень сталося одночасно зі зростанням негативного сальдо торгівлі товарами та послугами. На тлі стабільного імпорту товарів (у червні - $6,78 млрд, в липні - $6,68 млрд), обсяг експорту українських товарів знизився з $6,26 млрд до $5,44 млрд. В НБУ відзначають, що експорт зернових в липні практично припинився у зв'язку з виходом на ринки російських виробників з демпінговими цінами на тлі спостережуваного зниження експорту ключових галузей економіки.
Торговельний дефіцит був повністю перекритий надходженнями за фінансовим рахунком ($702 млн). При цьому обсяг прямих іноземних інвестицій виявився найменшим у поточному році - $355 млн. Ринок врятував чистий приплив позикового капіталу в державний ($93 млн) і виробничий ($580 млн) сектори. Банківський сектор, навпаки, скоротив чисту заборгованість на $99 млн.
У порівнянні з червнем дещо сповільнився відтік валюти з банківського сектора (з $894 млн до $733 млн). Однак він був повністю перекритий: при відтоку з банків з початку року $5,42 млрд показник по статті "інший капітал" (до якої входить відтік валюти з банківського сектора) виявився позитивним - $959 млн. Одним з основних джерел надходження валюти в липні стало скорочення зовнішніх активів резидентів (наданих кредитів і депозитів за кордоном) на $684 млн. Керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький пояснив, що ці гроші були отримані завдяки зусиллям Нацбанку з регулювання валютної позиції.
Експерти вважають, що позитивні дані липня все ж свідчать про погіршення динаміки платіжного балансу. "На тлі погіршення рахунку поточних операцій ми бачимо нестабільний приплив коштів по фінрахунку - або за рахунок великої приватизації та держкредитів, як раніше, або за рахунок продажу банками валюти, як в липні", - відзначає економіст ІК Dragon Capital Олена Бєлан. "З урахуванням того, що в IV кварталі ми отримаємо пікову ціну газу, дефіцит поточного рахунку складе близько $6 млрд, перекрити який без підтримки МВФ буде дуже складно", - вважає виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко.
За розрахунками аналітика ІК "Ренесанс Капітал Україна" Анастасії Головач, дефіцит платіжного балансу за підсумками року складе $2-4,5 млрд: "При збереженні нинішніх цін на сталь ми можемо розраховувати, що дефіцит поточних операцій не перевищить $5 млрд, в тоді як профіцит фінрахунку складе близько $3 млрд. А в разі зниження цін на сталь і погіршення ситуації на фінансових ринках дефіцит поточних операцій може погіршитися до $7 млрд, а профіцит фінрахунку знизиться до $2,5 млрд".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас