Влада Білорусі з середини вересня перестане штучно підтримувати курс нацвалюти — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Влада Білорусі з середини вересня перестане штучно підтримувати курс нацвалюти

Валюта
374
Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що починаючи з середини вересня на валютно-фондової біржі відкриється додаткова сесія, на якій курс білоруського рубля буде визначатися на основі попиту і пропозиції.
"Курс білоруського рубля буде визначатися попитом і пропозицією, як і будь-який інший товар. Ми штучно підтримувати курс не плануємо", - заявив Лукашенко у вівторок на нараді з соціально-економічних питань.
"Я погодився з пропозицією Нацбанку про відкриття з середини вересня - 12-14-15 числа - додаткової сесії торгів на валютній біржі, на якій можна буде вільно купити і продати долари, євро, російські рублі та іншу валюту", - заявив Лукашенко.
При цьому він доручив уряду і Нацбанку взяти під жорсткий контроль роботу біржі.
Глава держави повідомив, що на основній сесії валюта буде продаватися "тільки для оплати за газ, електроенергію та інші невідкладні платежі". У зв'язку з цим президент повідомив, що ним підписано указ, що скасовує "всякі пільги з обов'язкового продажу валюти".
Президент країни підкреслив, що всі обмінні пункти банків після відкриття додаткової сесії зобов'язані будуть проводити купівлю і продаж валюти населенню за ринковим курсом.
Звертаючись до керівників Комітету держконтролю і правоохоронних органів, Лукашенко поставив завдання жорстко контролювати "спекулянтів, які штучно нагнітають обстановку". "Це стосується і засобів масової інформації", - сказав Лукашенко.
Президент також зажадав від Національного банку щоденно відстежувати ситуацію, за необхідності втручатися, збиваючи спекулятивні атаки. "Кошти для цього є", - заявив Лукашенко.
За його словами, всім охочим придбати валюту, особливо в Мінську, можливість така буде надана.
Наразі у Білорусі використовуються як мінімум три обмінні курси: офіційний курс НББ (5065 білоруських рублів/$1 на 30 серпня), "тіньовий" безготівковий (близько 9-10 тис. біл. рублів/$1), "тіньовий" готівковий (на рівні 8,5-9 тис. біл. рублів/$1).
За офіційним курсом на біржі валюту можуть купити з дозволу НББ тільки імпортери медикаментів за переліком кодів ТН ЗЕД, "Белтрансгаз" для розрахунків за газ і, в разі задоволення цих заявок, - юрособи-платники валютних кредитів.
Уряд Білорусі та Нацбанк у третьому кварталі 2011 року планували завершити всі заходи з виходу на рівноважний курс білоруського рубля. Уніфікація курсу, зокрема, є, умовою виділення Білорусі чергового траншу кредиту ЄврАзЕС розміром $440 млн. На швидкому переході на сформований на ринкових принципах єдиний курс білоруського рубля наполягає Міжнародний валютний фонд
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас