Лукашенко розпорядився з жовтня продавати валюту населенню за наданням паспорта — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Лукашенко розпорядився з жовтня продавати валюту населенню за наданням паспорта

Валюта
484
Президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив з жовтня ввести механізм продажу валюти населенню за наданням паспорта.
"Доручаю Нацбанку не пізніше жовтня ввести електронну базу обліку покупки валюти. За паспортом, так як це роблять у світі", - заявив Лукашенко на нараді з соціально-економічних питань у вівторок.
Лукашенко знову попередив населення, що "сьогодні немає необхідності введення обмежень з вкладів". "Немає необхідності жодного заморожування вкладів, боятися сьогодні нічого не треба", - сказав президент.
Президент повідомив, що "у населення на сьогоднішній день на руках, за оцінкою Нацбанку, перебуває понад $7 млрд". "У цьому зв'язку доручаю Нацбанку створити такі економічні умови, щоб люди приносили гроші у фінансову систему. Я навіть готовий розглянути заходи з амністії капіталу", - заявив Лукашенко.
Він також вважає можливим забезпечення перекладу населенням своїх рублевих вкладів у валютні, але звертає при цьому увагу на фінансову нестабільність в світі. "Якщо хтось захоче перевести свої гривневі вклади у валютні, то така можливість має бути надана. Не треба обмежувати населення ні в чому", - сказав глава держави.
При цьому він зазначив: "Особисто я б не радив конвертувати вклади, адже банки вже зараз пропонують високу прибутковість по внесках в білоруських рублях. Найближчим часом прибутковість вкладів в білоруських рублях буде ще більшою. Таким чином держава буде підтримувати свою національну валюту".
При цьому глава держави звернув увагу на розвиток світової фінансово-економічної ситуації. "Подивіться, що діється з доларом, євро. Всі стурбовані, що робити із зеленими папірцями, директор МВФ заявляє, що світ перебуває в серйозній економічній ситуації. Дивіться, щоб ви не залишилися зі своїми доларами і євро в кишенях, під подушкою, у банківських чарунках, гаражах. Ви потім не ображайтеся. Я вас попередив", - заявив президент Білорусі.
Крім того, Лукашенко зажадав навести лад у банківській системі і закликав банки допомогти уряду і Нацбанку стабілізувати ситуацію в країні. "Не дай Бог ви разом з урядом і Національним банком не стабілізуєте фінансову ситуацію. Роздягайтесь, напружуйтеся і починайте працювати", - заявив він, звертаючись до банкірів, присутніх на нараді з соціально-економічних питань.
При цьому Лукашенко підкреслив, що для нього "не буде різниці: це державні банки, приватні або з іноземним капіталом. Надія Андріївна (Надія Єрмакова - глава НББ), попросіть, щоб банкіри допомогли не тільки порадою, а й фінансово", - сказав він.
Говорячи про необхідність наведення ладу в банківській системі, Лукашенко заявив, що "сьогодні там занадто багато розхлябаності й жадібності, часто з банківської системи населенню йде потік дезінформації". У зв'язку з цим він доручив Комітету держбезпеки і Комітету держконтролю взяти під особистий контроль ці питання. "Заходи будуть вживатися миттєво", - підкреслив президент країни. Він додав: "Ми знаємо, що там відбувається, знаємо, куди йде валюта задешево, знаємо, хто вам направляє конверти з проханням конвертувати гроші чиновникам".
Звертаючись до голови Нацбанку, Лукашенко заявив: "Час дошліфувати і зачистити банківську систему. Щоб вона повернулася до держави і народу, треба привести її в нормальні почуття і стан".
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас