Шлапак: Україні не вистачить внутрішніх ресурсів, щоб протистояти кризі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шлапак: Україні не вистачить внутрішніх ресурсів, щоб протистояти кризі

Казна та Політика
1263
Якщо на зовнішніх ринках виникнуть серйозні проблеми, то резервів НБУ буде замало, щоб утримати ситуацію.
Про це сказав колишній міністр економіки, відомий економіст Олександр Шлапак в інтерв'ю газеті "Україна молода" (№ 151 (4158) від 30.08.2011 року).
За його словами, на сьогоднішній день "ці резерви складають 38 мільярдів доларів: у цілому, досить, щоб дотримати платіжний баланс до кінця нинішнього року". При цьому Шлапак підкреслив: "Але це за умови стабільної зовнішньої ситуації. Не дай Бог, на зовнішніх ринках трапляться серйозні проблеми, - цих резервів буде замало!".
Шлапак зазначив, що в Україні зростання ВВП з початку року становить 5%. За його словами, потрібно "вкотре подякувати нашим хімікам, металургам, будівельникам (йдеться, в першу чергу, про інфраструктурне будівництво, пов'язане з Євро-2012), селян". При цьому експерт спрогнозував, що "рік ми закінчимо з 4,5% зростання ВВП", але зазначив, що "це відбудеться за тих економічних умов, які ми маємо сьогодні у світі".
Шлапак не сумнівається, що буде друга хвиля економічної кризи. "Останні події у світі - мається на увазі нестабільність світових валют, фондових ринків - це вже перші дзвіночки "другої хвилі". Те, що вона буде, у мене немає жодних сумнівів", - додав він. За його словами, "уряди і центральні банки провідних держав протягом 2008 - 2011 років перепробували все: від нульових відсоткових ставок до прямої емісійної підтримки приватного сектора". "Як дотепно пише відомий аналітик Нуріель Рубіні, який спрогнозував кризу 2008 року: світові уряди щоразу, борючись з кризою, витягали з циліндра чергового кролика. А ось тепер кролики скінчилися", - сказав колишній міністр економіки.
Шлапак зазначив, що терміни протікання "другої хвилі" кризи будуть залежати від того, які шляхи оберуть для порятунку економіки лідери світових держав. Він додав, що "жодних внутрішніх ресурсів України не вистачить, щоб боротися з такою стихією, як світова криза". "На превеликий жаль, за несприятливих умов ситуація буде майже некерованою", - додав він.
Шлапак вважає, що пропозиції деяких економістів, які закликають НБУ почати повільно девальвувати гривню, не є вирішенням проблем. За його словами, якщо "світовий капітал почне тікати з усіх ризикованих ринків, а, отже, і з України, то нам не утримати ринок, навіть якщо ми зараз почнемо девальвацію".
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас