Здобич розділять на двох — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Здобич розділять на двох

Енергетика
751
Вчора джерело в дочірній компанії НАК "Нафтогаз України" "Укргазвидобування" розповів про досягнуту домовленість з Shell Exploration про відновлення розробки родовищ Дніпровсько-Донецького нафтогазоносного басейну. "До кінця цього тижня ми плануємо підписати ще одну угоду з Shell, яка має значно прискорити хід робіт на родовищах, щоб вони велися без всяких зволікань і затримок", - пояснив співрозмовник у компанії.
За його словами, компанії планують вийти на видобуток нафти і газу на родовищах вже до кінця 2012 року. "Це цілком реально, особливо з урахуванням того, що у Shell є всі необхідні технології та засоби", - повідомили в "Укргазвидобування". Там пояснили, що прискорити роботу з Shell зажадали в Кабміні в рамках стратегії на збільшення видобутку власного природного газу. Напередодні чергового раунду переговорів про вартість російського газу в Міненерго запропонували внести зміни в основний енергетичний документ країни - стратегію розвитку галузі до 2030 року. Згідно з цими пропозиціями, імпорт газу з РФ повинен у найближчі роки скоротитися на дві третини.
Royal Dutch Shell Group (RDS) створена в 1907 році шляхом злиття англійської Shell Transport and Trading і нідерландської Royal Dutch Petroleum. До складу групи входить 500 компаній. RDS належить 50 нафтопереробних заводів і 46 тис. заправних станцій. У 2010 році компанія отримала $20,5 млрд чистого прибутку. Працює в 140 країнах, на неї припадає 3% світового видобутку нафти (140 млн т на рік) і 3,5% світового видобутку природного газу.
Гендиректор Shell Ukraine Exploration and Production Патрік Ван Дале вчора підтвердив, що компанія планує підписати угоду з "Укргазвидобуванням" про відновлення розвідки нафти і газу, але надати більш докладну інформацію пообіцяв пізніше.
Договір з британсько-голландської Shell Exploration про співпрацю в нафтогазовій галузі "Укргазвидобування" підписала ще в червні 2006 року. 2 серпня 2007 "дочка" "Нафтогазу" "Укргазвидобування" і компанія Shell Ukraine затвердили перший етап робочої програми про початок спільної розробки Донецько-Дніпровської западини, після чого були проведені розвідувальні роботи за технологією 2D. Вартість робіт не перевищила $1 млн, хоча загальні зобов'язання Shell з інвестицій в розробку родовищ - понад $100 млн. Цього року в Shell також заявили про зацікавленість у розробці Юзівського нафтогазового родовища і про намір інвестувати до $1 млрд у проекти з видобутку сланцевого газу в країні . Його видобуток мав стати наймасштабнішим проектом Shell в Україні.
Вчора джерело, знайоме з ходом переговорів Shell з урядом про початок видобутку сланцевого газу в країні, розповіло, що наприкінці серпня планувалося підписати і угоду про інвестування в проект $800-900 млн. Однак цей договір був перенесений за ініціативою англо-голландської компанії.
На думку заступника директора Американського інституту в Україні Джеймса Джатраса, комерційні перспективи видобутку сланцевого газу в Україні дуже сумнівні: при нинішніх умовах вона просто нерентабельна. Крім того, за його словами, технологія гідророзриву пластів, що застосовується при видобутку сланцевого газу, екологічно "дуже небезпечна". "Саме з цієї причини добувати сланцевий газ останнім часом заборонили в штаті Нью-Джерсі в США і у Франції", - говорить Джатрас. На його думку, для Shell, як і для інших світових нафтогазових компаній, які декларують дотримання екологічних стандартів, останнім часом це стало серйозним аргументом проти видобутку сланцевого газу.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн говорить, що найближчим часом проекти Shell в Україні залишаться локальними. "Shell взагалі відома тим, що починала в Україні безліч проектів, у тому числі першою розглядала можливості видобутку нафти і газу на шельфі Чорного моря та придбання частини української газотранспортної системи, - говорить Шеїн. - Але досі жоден з цих проектів не здійснено, інвестиції компанії у видобуток нафти і газу залишаються мізерними". Це пов'язано з тим, що Shell звикла працювати в країнах з більш стабільним законодавством і сприятливими умовами для інвестицій, ніж Україна, відзначає член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима. Тому розраховувати на те, що прихід компанії дозволить глобально вирішити проблему енергозалежності від російських вуглеводнів, не доводиться, вважає він.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас