Грецькі Eurobank і Alpha Bank оголосили про злиття, новий Alpha Eurobank стане найбільшим в країні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Грецькі Eurobank і Alpha Bank оголосили про злиття, новий Alpha Eurobank стане найбільшим в країні

Казна та Політика
448
Другий і третій за величиною банки Греції - EFG Eurobank Ergasias SA і Alpha Bank SA в понеділок офіційно оголосили про злиття, яке створить найбільша в Греції кредитна установа з активами близько 150 млрд євро. Про це повідомляє "Прайм" з посиланням на РІА Новини.
Новий банк буде створений за участю катарського інвестиційного фонду Paramount Services Holding Limited, говориться в заяві банків. Катарський фонд стане третім найбільшим акціонером банку поряд з сім'єю Костопулосов, яка контролювала Alpha, і сім'єю судновласників Лацис, яка володіла найбільшим пакетом Eurobank.
Eurobank став у липні одним з дев'яти європейських комерційних банків, що провалили стрес-тести ЄЦБ за показником достатності капіталу (Tier 1).
Операція буде проведена у формі обміну акціями - п'ять нових акцій Alpha Bank за сім простих акцій Eurobank. Таким чином, при акціонуванні нового банку 57,5% складуть акції Alpha Bank і 42,5% - Eurobank. Новий банк отримає назву Alpha Eurobank.
"Ми створюємо найбільший грецький банк, банк європейського масштабу, який посяде 22-23-е місце за розміром в Європі", - сказав глава ради директорів Alpha Bank Іоанніс Костопулос, який, як очікується, очолить нова кредитна установа.
Передбачається, що буде проведено збільшення статутного капіталу нового банку на суму до 3,9 млрд євро.
Оголошення про угоду викликало різке зростання індексу Афінської фондової біржі, який на 16:00 мск підскочив на 15,12% до 1 013,17 пункту. Акції Alpha Bank виросли на 30%, Eurobank - на 29,5%.
Грецька влада вітала угоду. "Рішення про злиття двох банків є позитивною подією. Ця ініціатива демонструє, що сьогоднішня криза може надати можливості коригування і дати поштовх розвитку фінансового сектора і реальної економіки", - заявив міністр фінансів країни Евангелос Венізелос.
"Істотне зміцнення капіталу нового єдиного банку, участь сильного іноземного інвестора і використання синергій показують оптимістичні перспективи для грецької економіки і банківської системи", - зазначив у свою чергу глава Центробанку країни Йоргос Провопулос.
Грецькі офіційні особи неодноразово вимагали від великих банків ініціатив з консолідації сектора. Місцеві банки через кризу зіткнулися з масовим відпливом депозитів, який зробив їх повністю залежними від дешевого фінансування ЄЦБ. Крім того, на руках місцевих банків перебувають суверенні облігації Греції на десятки мільярдів євро, що загрожує їм збитками при реалізації плану ЄС з обміну грецького боргу з дисконтом. Нарешті, криза різко збільшила відсоток "поганих" кредитів, знизивши якість кредитного портфеля банків.
Активи Alpha Bank (не пов'язаний з російським Альфа-Банком) на теперішній день складають 64 млрд євро, видані кредити - 48,4 млрд, депозити - 37,5 млрд. Банк має відділення на Кіпрі, в Румунії, Болгарії, Сербії, Албанії та Македонії.
Активи Eurobank - 83,2 млрд євро, видані кредити - 57,4 млрд, депозити - 43,9 млрд. Крім Греції банк працює на Кіпрі, в Румунії, Болгарії, Сербії, Албанії, Туреччині, на Україні та в Польщі.
За матеріалами:
K2Kapital
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас