Сезон парламентського полювання — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Сезон парламентського полювання

Казна та Політика
361
За прогнозами голови Верховної Ради Володимира Литвина, під час 9-ї сесії буде розглянуто близько тисячі законопроектів. "Це передостання сесія парламенту нинішнього скликання. І за традицією, а також виходячи з обсягу завдань, які стоять перед державою в плані реформування багатьох сфер нашого життя, вона мала б бути найбільш продуктивною. Роботи багато. Практично щодня з Кабміну і від народних депутатів надходять законопроекти", - підкреслив він. При цьому Литвин уточнив, що запропоновані народними депутатами законопроекти становлять 90% загального числа поданих документів, 10% - представлені президентом, Кабміном і Нацбанком. Володимир Литвин зазначив, що восени Верховна Рада повинна прийняти низку ключових законів. Серед них - закон про бюджет на наступний рік і про вибори народних депутатів, а також закон про ринок землі.
Багато депутатів називають прийняття бюджету першочерговим завданням Ради. Член профільного комітету Ради Володимир Бондаренко (БЮТ-"Батьківщина") упевнений, що бюджет-2012 буде популістським. Він очікує, що на закон про бюджет-2012 значний вплив надасть прагнення влади отримати додаткові голоси на майбутніх парламентських виборах. "Наближаються вибори, і Партії регіонів потрібно реалізувати свої "хотілки" за рахунок бюджету. Тобто вони будуть розподіляти гроші так, як їм це треба. І робитимуть це непрозоро і нечесно. А потім в регіонах подадуть це під соусом добродійності, щоб заробити собі бали перед виборами", - сказав Бондаренко. Він не очікує від парламенту продуктивної роботи на найближчій сесії через зниження ролі Ради в системі влади. "Місія депутатів, зокрема більшості, полягає в тому, щоб кнопки натискати, а не вести серйозні дискусії. А тому чекати хороших законопроектів не варто. Вони будуть односторонні і лобістські", - підкреслив Бондаренко. Політик також упевнений, що влада почне "діставати з ящика питання", які призводять до "електризації" суспільства. "Знову постане питання НАТО, російської мови. А навіщо це? Влада спеціально буде діставати їх (ці питання), щоб було протистояння, щоб мобілізувати свій електорат", - додав він.
Голова комітету з питань соціальної політики та праці Василь Хара (Партія регіонів) не відкидає, що наближення виборів спровокує надлишок популістських законопроектів. "Це останній рік перед виборами, і кожен захоче себе показати", - сказав Хара. При цьому регіонал упевнений, що популістській спокусі можна не піддатися. "Я думаю, в цьому плані влада буде розсудливою і не буде обіцяти золоті гори, не буде роздмухувати бюджет захмарними обіцянками. Адже ми повинні розуміти, що в разі їх невиконання люди запитають саме у нас, адже зараз наша команда при владі. Тож, думаю, ми з цим будемо обережні. Ми не будемо приймати закони, які економіка не потягне. Але при цьому, якщо випаде хоч найменша можливість підняти соцстандарти, ми будемо це робити", - підкреслив Хара. Він вважає, що "хітами" цього політичного сезону будуть Житловий і Трудовий кодекси, а також Пенсійна реформа. При цьому депутат, який очолює Федерацію профспілок України (ФПУ), вважає, що кодекси, проекти яких багатьма політиками та експертами були названі антисоціальними, треба приймати. "Нічого кращого поки немає", - сказав він. Хара визнав, що часто депутати працюють під диктовку Адміністрації президента. "Я згоден, що Адміністрація президента великою мірою диктує нам... Але не завжди... Досить часто є внутрішня дискусія з приводу тих чи інших питань. Думаю, це буде і далі, щоб законопроекти були більш якісними. Але коли є воля президента, діватися нам нікуди", - додав він.
У той же час закони, які мають регулювати роботу органів влади, зокрема правоохоронних, ризикують надовго застрягти в парламентських комітетах. Нинішня команда зацікавлена в максимальному просторі для маневрів і навряд чи буде обмежувати себе. За словами керівника комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Віктора Швеця (БЮТ-"Батьківщина"), зараз країна потребує якісних законів. "Візьму тільки свій комітет. Ми потребуємо прийняття нового Кримінально-процесуального кодексу. Необхідний новий закон про міліцію, про прокуратуру. Потрібен закон про відповідальність за приховування факту подвійного громадянства. Адже це так актуально зараз. Особливо після історії з Черновецьким... Але очевидно, що депутати, у яких в кишенях кілька паспортів, не підуть на це", - сказав у коментарі Швець.
Політолог Сергій Таран прогнозує, що роль парламенту буде нівелюватися й далі. "Центр законодавчої влади перемістився за межі парламенту, на Банкову. І ця тенденція буде тільки поглиблюватися", - підкреслив він.
Керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що депутати цього скликання вже давно усвідомили свою роль. "У парламент зараз мало хто ходить, бо він практично став невидимим. Все, що зараз потрібно від депутатів, - це спритно тиснути на кнопки. Хоча, по-моєму, останнім часом вони почали цього соромитися...", - сказав Небоженко.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас