Британський хакер вистежив в інтернеті злодія, який вкрав у нього ноутбук — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британський хакер вистежив в інтернеті злодія, який вкрав у нього ноутбук

Казна та Політика
856
Британський фахівець з інформаційної безпеки вистежив в інтернеті злодія, який під час заворушень у Лондоні пограбував його квартиру і вкрав дорогий ноутбук, пише газета The Independent.
Квартира IT-фахівця Грега Мартіна, який раніше співпрацював з ФБР і NASA, в лондонському районі Уест-Кенсінгтон була пограбована хуліганами минулого тижня під час заворушень. Викрадачі, серед іншого, забрали ноутбук MacBook Pro, що належить Мартіну. Поліція провела необхідні слідчі дії, але знайти грабіжників не змогла.
Проте фахівець встиг поставити на свій ноутбук спеціальну програму стеження за пристроєм Prey. "Через два дні на мою електронну пошту прийшло повідомлення, що ноутбук активовано. Більше двох годин я стежив за інтернет-активністю злодія, і врешті-решт він зайшов на власну сторінку в Facebook!" - говорить Мартін.
У результаті винахідливий спеціаліст з'ясував ім'я злодія, школу, де він навчався, адресу в західній частині Лондона, а також інформацію про його інтернет-з'єднання. Крім того, за допомогою вбудованої в ноутбук веб-камери вдалося отримати декілька знімків злочинця.
Мартін передав всю отриману інформацію поліції Лондона, яка в свою чергу провела обшук у квартирі підозрюваного і знайшла вкрадений комп'ютер. 18-річний викрадач Сохіл Халілфар постане перед судом у п'ятницю, повідомила газеті представник поліції.
Компанія Apple - виробник MacBook Pro - сама прагне убезпечити своїх клієнтів від подібних інцидентів. Виробник вже розпочав тестування функції Find My Mac, що дозволяє виявити місце розташування втраченого ноутбука MacBook, а також віддалено стерти всю інформацію з його пам'яті. Функція Find My iPhone, призначена для пошуку мобільних пристроїв Apple, з'явилася в 2009 році, і в кінці 2010 року стала безкоштовною для всіх користувачів, які встановили на свої пристрої останню на той момент версію iOS 4.2.
Британська влада вітає сприяння громадян у пошуку погромників і мародерів, збитки від дій яких, за попереднім підрахунком, можуть перевищити 200 мільйонів фунтів стерлінгів (225 мільйонів євро). Поліція Лондона проводить облави і обшуки в будинках передбачуваних учасників масових заворушень і активно задіює інтернет-ресурси у пошуку підозрюваних.
Більше сотні фотографій учасників заворушень викладені на сайті Flickr, де кількість їх переглядів перевищила 485 000. Там же зазначені номери "гарячих ліній", куди можуть зателефонувати впізнати їх громадяни. На допомогу поліції британські блогери створили блог Catch A Looter ("Спіймай мародера"), за допомогою якого намагаються знайти злочинців. Для розслідування найбільш серйозних злочинів поліцією була взята на озброєння технологія розпізнавання облич, яка розроблялася до лондонської Олімпіади-2012.
За матеріалами:
Завтра
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас