Українці зможуть їздити в Європу без віз не раніше 2013 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Українці зможуть їздити в Європу без віз не раніше 2013 року

Казна та Політика
3275
Депутат Європейського парламенту заявив, що ЄС готовий скасувати з Україною візи через два роки. Про це сказав естонський європарламентар Івар Падар. Втім, відкриття кордонів може відбутися в тому випадку, якщо українська влада зможе довести, що суди над опозиційними чиновниками проходять у правовій площині (мається на увазі суд на екс-прем'єром країни Юлією Тимошенко).
Те ж стосується і угоди про асоціацію України з ЄС. "Ці дискусії в активній фазі, ми це нещодавно обговорювали з фахівцями українського МЗС, і, якщо все піде за планом, можливо, що обидва договори будуть укладені в остаточному варіанті протягом двох років", - зазначив євродепутат.
Раніше інший представник Європарламенту, латвієць Олександр Мирський, пообіцяв українцям, що в разі потреби зможе переконати європейців, що українці не становлять небезпеки для громадян ЄС. "У цьому зв'язку ми завжди говоримо, що українці - вони європейці. Вони дуже люблять свою батьківщину, і нам не загрожує, що мільйони українців приїдуть до Європи, сядуть на соціальну допомогу, на голову європейцям", - сказав євродепутат.
А в Україні скасування віз з ЄС продовжує залишатися актуальною темою. Так, напередодні Дня незалежності України, який країна відзначала 24 серпня, президент Віктор Янукович заявив, що керівництво країни "зробить усе", щоб Європа відкрила українцям кордони.
Втім, поки в країні щойно було декілька скандалів, пов'язаних з видачею шенгенської візи. Спочатку українців перестали випускати з Угорщини за візами, виданими консульством Польщі, а потім зобов'язали відмічатися в посольстві після повернення з ЄС.
Тоді законність цієї вимоги - відзначатиметься в консульстві країни, що видала візу туристу, - визнали як Київ, так і представник Польщі, яка головує зараз у Євросоюзі. Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський заявив, що це поширена практика, яка не є порушенням прав людини.
На цьому тижні розгорівся ще один скандал, пов'язаний з видачею шенгенських віз. Швейцарія для відкриття шенгену стала вимагати від українських туристів надання оригіналу трудової книжки, яка за законодавством країни видається тільки при звільненні. Втім, пізніше швейцарське представництво змінило свої вимоги, дозволивши українцям замість оригіналу надавати в посольство копію документа.
За матеріалами:
Діло
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас