Офіційний представник Каддафі: Лівійський лідер готовий до передачі влади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Офіційний представник Каддафі: Лівійський лідер готовий до передачі влади

Казна та Політика
304
Полковник Муаммар Каддафі готовий почати переговори з приводу передачі влади в країні, повідомляє ВВС з посиланням на заяву офіційного представника лівійського Президента.
За його словами, переговори може очолити син Каддафі - Сааді. Перехідна національна рада (ПНР) ніяк не відреагувала на заяву про готовність полковника до переговорів з повстанцями.
На даний момент лівійські повстанці готують наступ на рідне місто полковника Каддафі, Сирт, розташоване на середземноморському узбережжі між Тріполі і Бенгазі. Наступ почнеться, якщо повстанцям не вдасться домовитися про передачу влади з главами племен, які контролюють Сирт.
Раніше лівійські повстанці захопили перехід "Рас-Ждір" на кордоні з Тунісом. Першочерговою метою операції було блокування можливих шляхів втечі Каддафі з країни.
У той же час влада Тунісу повідомила, що близько сотні прихильників Каддафі встигли перейти через кордон ще до прибуття повстанців.
Крім того, з'явилися повідомлення, що алжиро-лівійський кордон перетнула колона з 6 броньованих автомобілів, в яких, ймовірно, перебували члени уряду Лівії або навіть сам Каддафі з синами. Проте Міністерство закордонних справ Алжиру спростовує повідомлення про можливе перебування в країні Президента Лівії. Таким чином, місцезнаходження лідера Джамахірії досі не встановлено.
Вчора представники лівійських бунтівників заявили, що повністю взяли під контроль столицю країни Тріполі. Польовий командир бойовиків опозиції Омар аль-Гюзаїл повідомив, що його сили повністю вибили вірні Каддафі підрозділи зі столиці Лівії.
Варто зазначити, що більша частина Лівії перебуває під контролем повстанців. Столиця Лівії Тріполі - на порозі гуманітарної кризи. Не вистачає ліків, палива, води і їжі. З міста не вивозиться сміття. Представники нової влади обіцяють виправити становище.
Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун закликав до якнайшвидшого відновлення спокою і порядку в Лівії. Він зазначив, що країна наповнена вогнепальною зброєю, і сутички тривають у багатьох районах Лівії.
Напередодні Ліга арабських держав закликала ООН "розморозити" лівійські активи, щоб використовувати їх на задоволення гуманітарних потреб населення.
В даний час країни Заходу розглядають питання про "розмороження" коштів Каддафі і передачу їх керівництву ПНР. Зокрема, про намір надати заколотникам доступ до 12 млрд фунтів оголосив уряд Великобританії. "Замороження" коштів Каддафі в західних банках було частиною санкцій, введених проти лівійського керівництва Радбезом ООН.
Ці наміри вже частково втілені. Так, влада Великобританії розблокувала 3,4 млн євро з активів Лівійської Джамахірії.
Раніше прем'єр-міністр Італії Сильвіо Берлусконі повідомив про те, що влада Італії "розморозила" 350 млн євро на рахунках лівійського уряду.
Нагадаємо, в лютому 2011 р. у Лівії спалахнула громадянська війна. На заході взяли гору прихильники Муаммара Каддафі, а схід контролювали повстанці. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє літакам армії уряду Лівії здійснювати польоти над територією країни. Потім у лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала наносити авіаудари по військових і промислових об'єктах, які перебували під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас