Україна без грошей МВФ буде більше залежати від Росії? — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Україна без грошей МВФ буде більше залежати від Росії?

Казна та Політика
346
Неотримання кредиту МВФ на тлі другої хвилі економічної кризи загрожує Україні серйозними економічними наслідками і посиленням залежності від Росії.
Таку думку в ході експертного опитування Інституту Горшеніна висловив Президент Центру економічного розвитку Олександр Пасхавер.
Пасхавер вважає, що рішення про чергову відстрочку візиту місії МВФ в Україні продиктовано виключно політичними причинами, і що наслідки, які спричинить за собою можливе неотримання чергового траншу МВФ, залежать від того, на якому фоні це буде відбуватися.
"Схоже, що якась хвиля кризи все-таки прийде до нас через погіршення ситуації в економіці розвинених країн, і на цьому фоні це може виявитися досить чутливим для України. Якби такої хвилі не було, то ми цілком могли б впоратися. Поєднання другої хвилі кризи, нехай вона буде навіть свідомо слабкіше першою, з відмовою від кредитів, загрожує серйозними Україна економічними наслідками або здачею позицій у відносинах з Росією в обмін на її кредит", - зазначив експерт.
У свою чергу, народний депутат України від Партії регіонів Василь Горбаль впевнений, що вересень дасть відповіді на багато питань, і Україна зможе ефективно провести переговори з МВФ. "Я досить оптимістично ставлюся до можливості продовження співпраці з МВФ. Вересень дасть відповіді на багато питань, в тому числі, і про долю пенсійної реформи - чи буде вона підписана у цьому форматі або буде щось голосуватися у Верховній Раді. Відповідно, і рішення питань щодо дефіциту балансу в НАК "Нафтогаз України", пов'язаного з підвищенням тарифів, або схвалення іншого рішення. Я думаю, що, відповівши для себе, в першу чергу, на ці питання, а також показавши проект бюджету на 2012 рік, ми зможемо ефективно провести переговори з МВФ", - сказав парламентарій.
При цьому керівний партнер "Ернст енд Янг" Олексій Кредісов зазначив, що отримання чергового траншу МВФ - це важливий і позитивний сигнал для інвесторів. "Сума грошей важлива, але значно більш важливий сигнал, який цей транш дає бізнесу, інвесторам і партнерам України: МВФ згоден з тією політикою, яка зараз проводиться Україною. Це особливо важливо напередодні другої хвилі кризи, яка, якщо відбудеться, то з великою часткою ймовірності дуже сильно торкнеться України. На жаль, можна констатувати, що ті уроки кризи, які ми пережили після 2008 року, не були значною мірою враховані і з точки зору диверсифікації економіки, і експортного потенціалу", - вважає експерт.
Водночас, народний депутат України від КПУ Алла Александровська вважає, що Україна в змозі впоратися з важкою фінансовою ситуацією самостійно і може обійтися без кредиту МВФ. На її думку, причин відстрочки візиту місії МВФ до України може бути декілька. "Під-перше, можливо, це пов'язано з внутрішніми проблемами самої організації. Ви ж бачите, що коїться в МВФ: був один скандал - змінили керівництво, але все одно там скандали. Друге: все-таки розвивається світова фінансова криза, нестабільність. Я не відчуваю жодного занепокоєння від цієї ситуації. Тому що я просто переконана, що в України є досить непогані шанси вийти з такої фінансової ситуації, в якій опинилася наша країна - як і весь світ. Але для цього, звичайно, потрібно серйозно працювати уряду і працювати при цьому в сфері ведення зовнішньої політики", - заявила Александровська.
Нагадаємо, 25 серпня стало відомо, що візит місії МВФ до Києва переноситься з кінця серпня на кінець жовтня 2011 року.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас